eur:
391
usd:
366.15
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Muzulmán felháborodást váltott ki XVI. Benedek

Bár a Vatikán szerint nem sértésnek szánta, egyre nagyobb felháborodást vált ki a muzulmán világban XVI. Benedek beszéde, amelyben a Mohammed próféta által okozott "gonosz dolgokat" említette. A pápa hangsúlyozta, hogy idézetet olvasott fel, ennek ellenére a pakisztáni parlament határozatban követelt bocsánatkérést a katolikus egyházfőtől.

XVI. Benedeket kitörő öröm fogadta németországi útján, amelynek során ellátogatott szülőfalujába is. A muzulmán világban ugyanakkor heves érzelmekkel reagáltak egyik beszédjére. Az ok: a pápa egy olyan idézetet olvasott fel, amely az iszlám hívők egy része szerint sérti a hitüket.

A regensburgi egyetemen, XIV. Benedek II. Paleológ Mánuel bizánci császár és egy korabeli perzsa, a kereszténységről és az iszlámról szóló beszélgetését idézte fel egy könyvből. Többször is jelezte, hogy idézetet olvas fel, ám a most következő szövegrészletet ennek ellenére sok muzulmán sértőnek találta:

"A császár így szólt. Mutasd meg, mi újat hozott Mohamed, és meglátod, hogy csak gonoszt és embertelent, mint például azt a parancsolatot, hogy karddal terjesszék a hitét".

A pápa nem beszélt arról, hogy mi a véleménye az idézetről, de hangoztatta, nem a "negatív bírálat" a célja, hanem a racionális gondolkodás szélesebb körben való alkalmazása. "Csak ekkor jöhet létre a kultúrák közötti valódi párbeszéd" - tette hozzá.

Ennek ellenére szavai felháborodást váltottak ki. Míg a pakisztáni parlament a vallások közötti megértés érdekében bocsánatkérést követelt, addig Kasmír indiai részén a hatóságok elrendelték két militáns muzulmán vezető házi őrizetét, mert attól tartottak, hogy zavargásokat robbantanak ki.

Egyiptomban a radikális Muszlim Testvériség nevű csoport vezetője azt mondta: a pápa szavai az iszlám meg nem értéséről tanúskodnak, és az egyházfő a nyugaton hangoztatott tévhiteket ismételte meg.

Törökország egyik magas rangú vallási vezetője szintén bocsánatkérést követelt és azt mondta: a katolikus keresztes lovagok atrocitásokat követtek el a középkorban az ortodox keresztények, a zsidók és a muzulmánok ellen.

Megjegyzése azért is kínos, mert a Törökország uniós felvételét ellenző pápa arra készül, hogy novemberben ellátogasson az országba. A Vatikánban ugyanakkor azt mondják: a tervek szerint folytatódik a törökországi út előkészítése.

Internetes fórumokon több hozzászóló is azt írta, hogy a pápa által felolvasott idézet "szerencsétlen választás volt".

A markánsabb vélemények megfogalmazói szerint ugyanakkor, a nyugati országokba emigrált radikális imámoknak joguk van arra, hogy gyűlöletkeltő beszédeket mondjanak, tőlük mégsem lehet bocsánatkérést követelni. Mások viszont úgy látják, Nyugaton gyalázzák és félremagyarázzák az iszlámot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Európában a Volkswagen kedvezőtlen számait követően az autógyártók vezették az esést, ezt követően pedig az amerikai tőzsdék is egyre nagyobb mínuszban vannak a vártnál kedvezőbb béradatok publikálását követően. A befektetők eközben már a piaczárást követő gyorsjelentésekre is figyelnek a holnapi kamatdöntés előtt: az Amazon, az MAD, és a Supermicro egyaránt a keddi zárást követően teszi közzé legfrissebb számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×