eur:
392.92
usd:
366.45
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Riasztást adtak ki a viharos szél miatt

Másodfokú riasztást adott ki a viharos erősségű szél miatt Budapestre és Pest megye több járására kedd délután az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ezeken a területeken a következő órákban óránkénti 90 kilométeresnél erősebb széllökésekre is számítani lehet.

Ugyancsak az erős szél miatt Pest, Fejér, Somogy, Veszprém és Zala megye több járásában elsőfokú riasztás van érvényben.

A meteorológiai szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében kiemelte: viharos széllel, intenzív csapadékkal, néhol zivatarral hidegfront vonul át az ország fölött.

Mint írták, a már lehullott esővel együtt a Dunántúl nyugati és északi részén területi átlagban is 20 milliméter feletti napi csapadék várható. Kisebb körzetekben másutt is lehullhat hasonló mennyiség.

Az északnyugati szelet kísérő legerősebb lökések a Dunántúlon, majd kora délutántól már az Alföld középső és délnyugati részén, estétől pedig északkeleten is várhatóan elérik a 60-75 kilométeres erősséget. A Balaton térségében, a budai hegyekben és a főváros budai oldalán 80-90 kilométeres széllökések is előfordulnak. Estére a Dunántúlon már veszít erejéből a szél, majd éjszaka keleten is mérséklődik.

A front mentén délutántól a Tiszántúlon és északkeleten valószínű zivatar, amelyet kisebb méretű jég, viharos szél kísérhet, és lokálisan jelentősebb mennyiségű csapadék is eshet. Heves zivatarnak viszont kicsi a valószínűsége - írta a meteorológiai szolgálat.

A kedd éjfélig érvényes veszélyjelzés szerint másodfokú figyelmeztetés csak Budapesten és Pest megyében van érvényben az erős szél miatt. A citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést 12 megyére adták ki (Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas és Veszprém megye). Ezeken a területeken is lehetnek 70 kilométeresnél erősebb széllökések.

Ugyancsak elsőfokú figyelmeztetés érvényes a Dunántúlon Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében, ahol több mint 20 milliméter eső eshet. Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye esetében pedig arra figyelmeztettek, hogy az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt is 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×