Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kalapács alatt a náci matricásalbumok - képekkel

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Míg a brit gyerekek cigaretta- és teakártyákat, a német fiatalok náci matricákat gyűjtöttek a II. világháború idején. A német albumok közül három hamarosan kalapács alá kerül.

Az egyik, 1935-ben publikált, 133 oldalas album, amelybe 204 képet ragasztottak, Adolf Hitler hatalomra emelkedését mutatja be képekben. A diktátor sok fotón csatlósaival, többek között Rudolf Hess-szel és Josef Göbbelsszel látható, ereje teljében.

A második, 1933-ból való kötetből, amely hamarosan gazdára találhat, a náci párt történetét ismerheti meg az olvasó 151 oldalon.

A harmadik, szintén 1935-ben kiadott, 252 matricát tartalmazó albumból az derül ki, milyen volt az élet a megtépázott Németországban a II. világháború előtt.

A köteteket szövetséges katonák vitték Németországból Angliába a világháború után; az ő családjaik döntöttek úgy, hogy megválnak az eddig a padláson porosodó ritkaságoktól.

Az albumok jól mutatják, hogyan próbált a náci propaganda behatolni az élet minden területére, és megnyerni a fasiszta gondolatoknak még a legfiatalabbakat is.

A köteteket - amelyekben a Hitler és a náci párt történetét fekete-fehér képek mutatják be, míg a háború kezdete után készültek színesek -, a Mullocks aukciósház bocsátja árverésre csütörtökön.

Az albumok közül kettőben minden matrica szerepel, és a harmadikból is csupán öt kép hiányzik. A kötetek darabjáért a várakozások szerint 100 fontot fizetnek majd a vevők.