eur:
391.17
usd:
366.33
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Energy Crisis. Gasoline Shortage. Gas And Oil Concept. Young Adult Man Trying To Refuel Car And Opening Metal Canister At The Local Petrol Station. Real Life, Real People, Ambient Light
Nyitókép: Elena Popova/Getty Images

Jön a KSH nagy régiós üzemanyagár-összehasonlítása - a nap hírei

Az import termékekre vonatkozó uniós előírások azonnali felülvizsgálatát sürgeti a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Európa progresszív liberális óceánjában Magyarország a különbözőség szigete – mondta Orbán Viktor kormányfő a Nemzeti Konzervativizmus Konferencián.

Pénteken teszi először közzé a régiós és a magyar üzemanyagárak összehasonlítását szolgáló adatait a KSH. Az információkat ezután hetente közlik. A statisztikai hivatal az Eurostat adataiból számol régiós átlagárat a 95-ös benzinre és dízelüzemanyagokra. Hétfőn a nemzetgazdasági miniszter arról beszélt: csak a KSH által megállapított régiós üzemanyagár-átlag ismeretében dönt a kormány, hogy beavatkozik-e az üzemanyagpiacon.

Tovább drágul pénteken a benzin, olcsóbb lesz viszont a gázolaj. A 95-ös nagykereskedelmi ára 7 forinttal emelkedik, 650 forintra. A dízel ára 6 forinttal csökken, 647 forint környékére. Eközben a Magyar Ásványolaj Szövetség közölte: az első negyedévben 1,9 százalékkal csökkent az üzemanyagfogyasztás.

Márciusban az Európai Unióban 2,6 százalékra, míg az euroövezetben 2,4 százalékra lassult az éves infláció mértéke az Eurostat második becslése szerint. A magyar infláció márciusban még mindig a legmagasabbak között volt Európában, a felső harmadban helyezkedik el.

Négy hónap alatt 40 ezren nyitottak online értékpapír-számlát és 60 milliárd forintért vásároltak állampapírt – ismertette a pénzügyminiszter. Varga Mihály Facebook-bejegyzésében kiemelte: tavaly december óta mobilapplikáción vagy számítógépen keresztül mindössze néhány kattintással lehet számlát nyitni a Magyar Államkincstárban.

A vendégmunkások aránya alacsony, szó sincs arról, hogy külföldiek tömege lepte volna el Magyarországot – hangsúlyozza a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Czomba Sándor azt közölte: a Magyarországon tartózkodó külföldiek létszáma a KSH adatai szerint 2010 óta 53 ezerrel emelkedett, ami évi 4 ezer fős átlagos növekedést jelent.

Az import termékekre vonatkozó uniós előírások azonnali felülvizsgálatát sürgeti a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A testület arra hívja fel a figyelmet, hogy miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

Szombaton kezdődik a választási kampányidőszak. Ettől a naptól lehet ajánlásokat gyűjteni az önkormányzati és a nemzetiségi önkormányzati választásokra, illetve pártlistát ajánlani az európai parlamenti választásra.

Hétpontos Budapest-tervvel győzné le Karácsony Gergelyt a kormánypártok főpolgármester-jelöltje. Szentkirályi Alexandra kampánynyitóján úgy vélte, hogy akik most vezetik Budapestet, nem szeretik a várost, csak a pénzt és a hatalmat, és azt mondta: összeállt a harmadik Gyurcsány-kormány a városházán. Ezért azt ígérte, hogy kiszabadítják Budapestet Gyurcsány Ferenc és embereinek fogságából.

Feljelentést tett Budai Gyula a Lánchíd felújításával összefüggésben. A fideszes országgyűlési képviselő a Facebook-oldalára feltöltött videóban azt mondta: kapott egy levelet, amely fontos információkat tartalmaz a Lánchíd felújításával kapcsolatban, és ezek szerinte felvetik a hivatali vesztegetés bűncselekményét.

A Tisza Párt közzétette pályázat útján kiválasztott civil jelöltjeit az európai parlamenti választásra. A listavezető Magyar Péter.

Lemondott az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat vezetője, Erdei Sándor – írta a Népszava. A Belügyminisztérium ezt megerősítette, és azt is közölte: a saját kérésére, április 15-ei hatállyal leköszönő országos igazgató helyett Csipkés Attila látja el a feladatkört.

A gyermekvédelmi rendszer egészének megújítását sürgeti az MSZP. Az ellenzéki párt szerint a kormány tévúton jár a gyermekvédelem ügyében, csak a több szigorban tud gondolkodni, holott a büntető törvénykönyv szigorításával nem fog tudni megoldani semmit.

Európa progresszív liberális óceánjában Magyarország a különbözőség szigete – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzeti Konzervativizmus Konferencián tartott brüsszeli pódiumbeszélgetésen. Korábban a kormányfő újságíróknak a NatCon második napján azt mondta: a rendezvény betiltása, majd később az engedélyezése olyan, mintha a nyolcvanas évek végén lennénk Magyarországon.

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség nyerte meg a horvát parlamenti választásokat, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérésből.

Csehországban már a közeljövőben a házastársakhoz hasonló jogokkal rendelkezhetnek az azonos nemű párok. A szenátus közvetlenül az államfőhöz utalta az erről szóló jogszabályt aláírásra.

Görögországban 24 órás sztrájkot tartanak a közlekedési alkalmazottak és szállítmányozásban dolgozók az alacsony bérek és a növekvő árak miatt. Görögországban április elején 6,4 százalékkal emelték a minimálbért, így az jelenleg 830 euró, mintegy 327 ezer forint.

Halálos áldozatot is követeltek a heves esőzések az Egyesült Arab Emírségekben. Az országban kedden több mint másfél évnyi eső esett. Az Emirates légitársaság a dubaji nemzetközi repülőtérről induló járataira szerda éjfélig felfüggesztette az utasfelvételt.

6,3-as erősségű földrengés rázta meg Japán délnyugati részét – jelentette az Egyesült Államok Földtani Intézete. A japán nukleáris szabályozó hatóság közölte, hogy a térségben található Ikata atomerőműben nem észleltek rendellenességet, az erőmű a szokásos módon működik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Európában a Volkswagen kedvezőtlen számait követően az autógyártók vezették az esést, ezt követően pedig az amerikai tőzsdék is egyre nagyobb mínuszban vannak a vártnál kedvezőbb béradatok publikálását követően. A befektetők eközben már a piaczárást követő gyorsjelentésekre is figyelnek a holnapi kamatdöntés előtt: az Amazon, az MAD, és a Supermicro egyaránt a keddi zárást követően teszi közzé legfrissebb számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×