eur:
390.72
usd:
364.15
bux:
68408.06
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Pixabay

Választások: szombattól kampány, kezdődnek az aláírásgyűjtések

Szombaton kezdődik az ajánlásgyűjtés az európai parlamenti, helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választásra. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) arra hívta fel a figyelmet, hogy azok a jelölőszervezetek, amelyek szombat délelőtt át szeretnék venni az ajánlóíveiket, legkésőbb csütörtök 16 óráig nyújtsák be igényüket.

Az ajánlásgyűjtés megkezdésével a választópolgárok ismét elérhetik a Kit ajánlottam? (KITAJ) elnevezésű ajánlásellenőrző szolgáltatást - közölte az NVI.

Mint ismert, április 20-án, szombaton kezdődik az európai parlamenti, helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás kampányidőszaka, amely a választás napján, június 9-én 19 óráig tart majd. A jelöltek és jelölőszervezetek mindhárom választástípus esetében megkezdhetik az ajánlások gyűjtését.

Az európai parlamenti (EP-) választásra a pártok az NVI által kiadott aláírásgyűjtő íveken gyűjthetik a választópolgárok ajánlásait. Az íveket az NVI az igénylést követő munkanapon, de legkorábban április 20-án, szombat délelőtt 8 órától adja ki. Az NVI felhívta a jelölőszervezetek figyelmét, hogy amennyiben szombat délelőtt kívánják átvenni az ajánlóíveket, igényüket legkésőbb április 18-án, csütörtök 16 óráig jelentsék be. A listaállítás feltétele 20 ezer választópolgár aláírásával hitelesített érvényes ajánlás leadása, amelynek határideje május 3-a, 16 óra.

Polgármester-jelöltet, egyéni listás és egyéni választókerületi jelöltet, valamint települési nemzetiségi önkormányzati jelöltet ajánlani az illetékes helyi választási irodától igényelt ajánlóíven lehet. A főpolgármester-jelölt ajánlásához szükséges ajánlóívek a Fővárosi Választási Irodától igényelhetők. A jelöltek bejelentésének határideje május 6-a, 16 óra.

A vármegyei lista és a területi nemzetiségi lista esetében a területi választási iroda, a fővárosban pedig a Fővárosi Választási Iroda által kiadott ajánlóíveken gyűjthető ajánlás. Országos nemzetiségi lista állításához ajánlást leadni az NVI által kiadott ajánlóíven lehet. A vármegyei lista, valamint a területi és országos nemzetiségi lista bejelentésére május 7-én 16 óráig van lehetőségük a jelölőszervezeteknek.

Közölte az NVI azt is, hogy az ajánlásgyűjtés megkezdésével párhuzamosan ismét elérhetővé válik a Kit ajánlottam? (KITAJ) elnevezésű ajánlásellenőrző szolgáltatás a választópolgároknak. A szolgáltatás segítségével a választók ellenőrizhetik, melyik jelöltet vagy listát támogatták aláírásukkal a választások ajánlási időszakában. Kiemelték: a rendszerbe csak azok az ajánlások kerülnek be, amelyeket ellenőriztek.

Emlékeztettek: a 2022-es országgyűlési választások előtt az NVI azért hozta létre az online ajánlásellenőrzési szolgáltatását, hogy elősegítse a választások tisztaságát és erősítse a közbizalmat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Számos konfliktus zajlik jelenleg a világban, amelynek egyelőre nem látszik a megoldása. A nyílt fegyveres összecsapások a világ nagy részének többnyire nem áll érdekében, ezért ilyenkor viszonylag hamar felbukkannak azok a szereplők, akik megpróbálnak közvetíteni a szemben álló felek között. A 21. században egyre gyakrabban merül fel a hasonló ügyeknél a Perzsa-öböl apró olajmonarchiája, Katar neve. Emögött pedig hosszas építkezés, de komoly stratégiai célok is felmerülnek. Elemzésünkben annak járunk utána, hogy pontosan mi motiválja Dohát a békés rendezések elősegítésében és mit nyerhet ezzel pontosan az ország.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×