eur:
392.99
usd:
366.49
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Budapesten is tüntettek

Magyarországon is tüntettek civilek, azt követelve a politikusoktól, hogy vegyék komolyan a globális felmelegedés mérsékléséhez szükséges döntéseket. A Climate March névre hallgató mozgalom a világ számos pontján egy időben tartott demonstrációt - közölte a szervezet szóvivője vasárnap az MTI-vel.

Farkas Boglárka közleménye szerint a résztvevők az Erzsébet téri szökőkútnál hallgathatták meg a lelkesítő beszédeket, majd a körúton a Fővám térre vonultak, ahol szimbolikusan faleveleket küldtek a hétfőn kezdődő klímacsúcs magyar delegációjának.

A klímacsúcsot megelőző hétvégén környezetvédő csoportok mintegy 150 országban, Németországtól New York-on és Ausztrálián át a Fülöp-szigetekig, Japánig és Bangladesig 2300 rendezvényt tartanak. Az első nagy demonstrációt pénteken Melbourne-ben rendezték, 40 ezer résztvevővel.

Ausztrália 2013 végén, a világon elsőként kilépett a üvegházhatást okozó gázok kibocsátáskereskedelmi rendszeréből, amely a kibocsátások csökkentését hivatott ösztönözni. Az Indiai- és a Csendes-óceán között fekvő ország ugyanakkor a lakosság számát tekintve a világ egyik legnagyobb üvegházhatást okozó gázkibocsátójának számít, aminek oka a jelentős szénkészletek kitermelése.

A november 30-tól december 11-ig tartó klímakonferencia célja, hogy most először globális klímavédelmi egyezményt írjanak alá annak érdekében, hogy a Föld légkörének felmelegedését két Celsius-fokban maximálják az iparosodás előtti mértékhez képest. A remények szerint az országok által az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére tett önkéntes felajánlásokkal párhuzamosan a megállapodás általános és kötelező érvényű keretet teremt a következő 20-30 évre, és a 2020-ban lejáró kiotói egyezményt váltja fel.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×