Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A hatóságok folyamatosan ellenőrzik a taxikat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Jól megkülönböztethetőek a taxik és a sofőrszolgálatok - olvasható a Budapesti Közlekedési Központ közleményében. A BKK hangsúlyozza, hogy szeptembertől a társaságoknak dönteniük kellett, hogy taxiként vagy sofőrszolgálatként működnek tovább.

A Budapesti Közlekedési Központ szerint a szeptembertől életbe lépett taxirendelet miatt a sofőrszolgálatok nem tekinthetők taxiknak. A BKK közleményében arról ír, hogy tévesen terjedt el az a hír, amely szerint a sofőrszolgálatként személyszállításit végző társaságok is taxiknak minősülnek.

A közlekedési szervezet kiemelte, a taxirendelet jól meghatározza, hogy milyen előírásoknak kell megfelelni ahhoz, hogy egy vállalkozás személytaxi-szolgáltatást végezhessen. Így a többi között csak fix tarifát lehet alkalmazni, és az autóknak milyen külső-belső paramétereknek kell megfelelniük.

A hatóságok folyamatosan ellenőrzik, hogy a szolgáltató társaságok és maguk a taxik megfelelnek-e a rendeletben előírtaknak. A BKK hangsúlyozza, továbbra is lehetőség van arra, hogy egy személyszállító társaság tetszőleges áron sofőrrel végzett személyszállítási szolgálatot nyújtson egy hotelnek vagy más intézménynek, de ez a szolgáltatás nem egyenlő és nem is összetéveszthető a taxikkal.

A Budapesti Közlekedési Központ kiemelte, hogy az ilyen sofőrszolgálatos autók nem használhatják a TAXI jelzést; az utcán nem lehet leinteni, nem használhatják a taxiállomásokat sem; nem használhatnak taxiórát, nem kötelezően sárga színűek.

A BKK hozzátette: a járműtulajdonosnak vagy társaságnak, amely eddig taxiszolgáltatást nyújtott, döntenie kell: vagy taxiként, a rendeletet betartva fix tarifát alkalmazva, vagy akár sofőrszolgálatként működik tovább.