eur:
392.92
usd:
366.45
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Már a hároméveseket is iskolapadba ültetnék az angolok

Hétéves koruk alatt nem lenne szabad taníttatni a gyereket - állítja egy oktatási szakértő. Lilian Katz szerint, ha a kicsiket korán tanítják meg olvasni és írni, azzal egy éltre kárt okozhatnak nekik.

Ha a gyerekeket már ötéves korukban megtanítják írni, olvasni, később elveszthetik érdeklődésüket a könyvek iránt - véli Lilian Katz, az Illiois Egyetem professzora.

A szakértő szerint különösen a fiúk számára káros, ha korán vezetik be őket a betűk birodalmába.

Angliában egyre többen figyelnek fel arra, milyen rosszak a fiatalok olvasási képességei: a 14 éves diákok negyede nem tud megfelelni az elvárásoknak.

Korábban a Cambridge Egyetem szakértői bírálták a brit kormányt, amiért a gyermekek műveltségének fejlesztésre kidolgozott, 500 millió fontból megvalósított programja csak nagyon gyenge eredménnyel járt.

Az egyetem által készített jelentés megállapította: az angol gyerekek olvasási képességei 50 év óta változatlanok.

A hároméveseknél kezdenék

Lilian Katz professzor úgy véli, az az elképzelés, amely szerint már a három-, négyéves csemetéket is taníttatni akarják, hosszú távon rendkívül komoly problémákat okozhat.

Az angliai iskolák jelenleg ötévesen kezdik tanítani a gyerekeket, de a kormány tervezi annak a rendszernek a bevezetését, amelyben már az ennél fiatalabbakat is írásra, olvasásra okítanák.

A kicsi gyerekek tanítása rendben lévőnek tűnhet rövid távon, de hosszú távon nem teljesítenek jobban azok, akiket három-, négyéves korukban kezdtek el oktatni. Sok gyerek számára ez még ötévesen is korai - mondta Lilian Katz.

A fiúkra ennek erősebb a negatív hatása. A legtöbb fiú olyan kultúrákban nő fel, amelyekben elvárják tőlük, hogy magabiztosak és aktívak legyenek.

A tanítás során passzívak, befogadók és elsősorban reagálnak, hosszú távon pedig ez rossz. A legtöbb kultúrában a lányok hamarabb kezdik elfogadni, és jobban viselik a tanítást - magyarázta a professzor.

A svédek nem értik

Svédországban a gyerekek hat- vagy hétéves korukban kerülnek a közoktatásba, mert az ottani szakemberek úgy vélik: ez az ideális kor az iskolakezdésre. Ingrid Pramling-Samuelsson oktatási szakértőt, a Göteborgi Egyetem professzorát is meglepte, amire a britek készülnek.

A két professzorasszony az Oxfordi Egyetem által szervezett konferencián mondta el véleményét a korai oktatás kérdéséről. Itt felszólalt a brit gyermekügyi miniszter is, aki továbbra is úgy véli: igenis fontos, hogy már az egészen kicsikre is kiterjesszék a nemzeti tantervet.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×