Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ismét osztozkodnak a kórházak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Csupán egy hetük van a kórházaknak arra, hogy a betegek étkeztetésére, és az ehhez kapcsolódó eszközbeszerzésekre szánt állami támogatásra benyújtsák az igényeiket - tudta meg az InfoRádió. A szerkesztőség birtokában lévő összesítésből kiderül: a legtöbb pénzt az orvosegyetem klinikái kapják. Az egészségügyi tárca a héten jelentette be, hogy az elkövetkező három hónapra hárommilliárd forintot ad az intézményeknek.

Az egészségügyi tárca a héten küldte el a kórházaknak azt az összesítést, amelyben az intézmények több milliárd forintos juttatást kapnak az étkeztetés minőségének javítására.

A legtöbb pénzt az orvosegyetemek klinikái és a megyei kórházak kapták.

Az InfoRádió által megszerzett összesítésből nem derül ki, hogy a tárca mi alapján osztotta ki az étkeztetésre, és az ehhez kapcsolódó eszközbeszerzésre a támogatást.

Ami biztos, hogy a tárca a legnagyobb összeget - valószínűleg méretéből adódóan - a Semmelweis Egyetemnek szánja, csaknem 100 millió forintot, de azt szintén homály fedi, hogy a nyíregyházi megyei kórháznak miért akar nagyobb összeget juttatni a minisztérium a jóval több beteget ellátó debreceni klinikáknál.

A dokumentumból ugyanis az derül ki, hogy míg a Debreceni Orvostudományi Centrum 68 millió forintot költhet az étkezetés feltételeinek javítására, addig a nyíregyházi intézmény ennél jóval többet: 86 millió forintot.

Az InfoRádió által megkérdezett kórházi orvosok furcsállották azt is, hogy Gyulán a Pándy Kálmán Megyei Kórház és Budapesten a Péterffy Sándor utcai Kórház hogyan kaphat 8 millió forinttal több pénzt, mint a Pécsi Orvostudományi Egyetem kórházai.

Ezen utóbb említett kórházaknál szintén jelentősebb összegre számíthat a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház. Az intézmény ugyanis 74 millió forinthoz juthat az előirányzat szerint.

A fővárosi kórházak közül a Szent István Kórház, a Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház, a Szent János Kórház az Állami Egészségügyi Központ, az Uzsoki Kórház és az Országos Onkológiai Intézet, a vidéki intézmények közül pedig az egri Markhot Ferenc Kórház, a szolnoki Hetényi Géza Kórház, a Székesfehérvári Szent György Kórház számíthat jelentős forrásra.

Az InfoRádió által megkérdezett kórházi szakemberek egyelőre nem értik azt, hogy az étkeztetésre miért a júniustól augusztusig tartó időszak betegszámai alapján kapják a támogatást.

Az az időszak ugyanis - szerintük - nem tükrözi a valós igényeket, az áprilisi kórházátalakítás utáni fokozatos átállás miatt több intézmény nem is tudott annyi beteget fogadni, mint amennyit most.

Ráadásul nyáron kevesebb a statisztikák szerint a páciens, mint a többi időszakban. A gyógyítók azzal sincsenek tisztában, hogy csak egyszeri juttatást kapnak, vagy a megállapított összegre a februárt követő 3 hónapban is számíthatnak. A kórházak igényeiket november 16-áig küldhetik el a területileg illetékes ÁNTSZ-nek.