eur:
390.91
usd:
365.98
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Szenzációs leleteket találtak Óbudán

Nagy jelentőségű leletre bukkantak a régészek Óbudán egy társasházépítést megelőző ásatáson. Szilas Gábor régész elmondta, hogy még az itt talált őskori háztartási hulladéknak is felbecsülhetetlen értéke van.

Egy lakópark építését megelőző feltárás során bukkantak nagy jelentőségű, két régészeti korszakból hátramaradt leletekre a régészek Óbudán a Királyok útján - mondta az InfoRádiónak az ásatás vezetője.

Ezen a területen bizonyos időszakokban települések álltak, amely később temetővé vált, így az őskori háztartási hulladékoktól az áldozati gödrökön keresztül sírokig mindenféle lelet előkerült - tette hozzá Szilas Gábor.

A régész szerint hallatlanul nagy értékű leletekre bukkantak, hiszen az őskor több periódusának szakrális életéről olyan dolgok derülnek ki ezekből, amelyek jelentősége felbecsülhetetlen - közölte a régész.

A megtalált tárgyak elemzésével az őskori népek hitvilágáról sokkal pontosabb kép alkotható - fűzte hozzá.

A most feltárt lelet legszebb darabjait a Budapesti Történeti Múzeum aquincumi múzeuma állítja ki 2008 áprilisától - mondta Szilas Gábor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Régiós bajnok a forint

Régiós bajnok a forint

A hétfő délutáni erősödés óta tesztel a forint egy fontos technikai vonalat, amely ha letörik, akár a ma reggel közzétett várt feletti magyar GDP-adat hatására, akkor további tér nyílik meg a forint számára. Délelőtt sokáig nem talált erőre a forint, de aztán elindult az erősödés. A hónapban egyelőre a legnagyobb zárkózást a forint mutatta be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×