eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Sós Csaba, a paraúszó-válogatott szövetségi kapitánya beszél a május 23-án befejeződött vizes Európa-bajnokságot értékelő sajtótájékoztatón a Duna Aréna előtt 2021. május 24-én. Jobbról Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, az Európai Úszó Szövetség (LEN) alelnöke.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Egyeseknek még az olimpiai szint elérése határoz meg mindent, akiknek pedig ez már megvan, azok az olimpiai felkészülésre koncentrálnak. A párizsi start látszólag nagyon közel van, de még éppen van elég idő arra, hogy egy rendes felkészüléssel valaki előre tudjon lépni - fogalmazott az InfoRádióban Sós Csaba, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya. A legjobbakra most kemény edzőtáborozás vár, a jó idő beköszöntével többségük Magyarországon (Hódmezővásárhely, Kaposvár, Debrecen, Sopron stb.) készül majd.

"Olyan tökéletes feltételek vannak, amiért minden magyar úszó rajong - ez nem csak az én véleményem, de magam is így látom" - jegyezte meg a szakember.

Néhány hete rendezték a Duna Arénában az országos bajnokságot. Jackl Vivien 400 méter vegyesen szenzációsan teljesített, sokakat meglepve remek időt úszott, még a saját edzője is meglepődött az időeredményen. Az ő előretöréséről Sós Csaba elmondta: jelenleg a világranglista elején áll, az elért időeredményével például a tokiói olimpián negyedik lett volna, az Európa-bajnokságot simán nyerte volna, és talán most a világbajnokságon is ott lett volna a dobogón, tehát ez egy nagyon jó időeredmény.

"Ők maguknak »adták fel a leckét« Kocsis Mártával, az edzőjével, mert nagyon bonyolulttá vált így a helyzet, hiszen a kislány még első éves ifi, még jövőre is ifjúsági korú lesz. És idén van Európa-bajnokság, Ifjúsági Európa-bajnokság, aztán pedig az olimpia, úgyhogy most jó értelemben, de főhet a fejük, hogy hova koncentrálnak, hova teszik a hangsúlyt. Érdemes-e nekik már az olimpiát a célkeresztbe tenni, és ha igen, akkor mi legyen a másik kettő szintén fontos versennyel?" - vázolta a kihívásokat a szövetségi kapitány. Megjegyezte: szerinte az olimpia lesz a fókuszban, de ez az ő döntésük lesz. Annyi bizonyos, hogy az eredeti tervhez képest át kell dolgozni az elképzeléseket.

Sós Csaba szerint 15 éves korban már látszik, milyen versenyző válhat valakiből, ennyi idősen ilyen időeredményt már nem lehet véletlenül úszni.

"Nemzetközi szintű klasszis lesz. Berobbantunk" - szögezte le.

Mint ismert, számonként csak két induló lehet Párizsban a magyarok közül, és négy Belgrádban az Európa-bajnokságon. Ezzel kapcsolatban a szövetségi kapitány elmondta: éppen a nőknél, 400 vegyesen "tülekedés van".

"Az országos bajnokságon Hosszú Katinka megúszta azt az időt, amivel az Európa-bajnokság csapatába bekerülhetett volna, csak éppen ötödik lett a magyarok közt, így nem nevezhető. Az olimpián meg ráadásul két sportoló nevezhető csak. Jackl Vivien most már ebben a tekintetben, azt gondolom, hogy nyeregben van, de azért ott van Mihályvári-Farkas Viktória, Kapás Boglárka, Jakabos Zsuzsa, Hosszú Katinka - itt azért még nem akármilyen jelöltek vannak arra a maradék egy helyre, úgyhogy azt gondolom, hogy még komoly ütközetek lesznek" - fogalmazott Sós Csaba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×