INFORÁDIÓ
2023. március 27. hétfő
Hajnalka

Várható-e politikai földrengés a májusi török elnökválasztáson? Egeresi Zoltán, Inforádió Aréna

2023. március 16. 18:15

Egy egész magyarországnyi területet érintett a februári törökországi földrengés, milyen kárt okozott emberéletben és lakásállományban, mennyire bénította le az egész országot? Érinti-e a földrengés-zónától távolabb eső tengerparti turizmust, és a nagyvárosokat? Hová tudott elmenekülni a zónából eljött közel kétmillió ember? Mit tud kezdeni Törökország belső menekültek mellett az országban tartózkodó rengeteg szír menekülttel?

Mennyire befolyásolja a május 14-i elnökválasztás esélyeit a katasztrófa és a hiperinfláció? Hogyan kezeli a török vezetés a gigantikus mértékű inflációt? Mennyiben más a vidéki társadalom kitettsége, mint a nagyvárosi lakkosságé? Mi a turizmus szerepe a török GDP-ben, és mennyiben segít a devizabevétel a török líra árfolyamának stabilizálásában? Hogyan fejlődik a török hadiipar, különösen a drónok gyártása? Energiahordozók hiányában mennyire sikerült diverzifikálni a török gazdaságot?

Hogyan próbálja meg Törökország kihasználni stratégiai és közvetítő-pozcícióját az orosz-ukrán háborúban, az ukrán gabona és élelmiszerexport lehetővé tételében? Mennyire erősíti ez Erdogan elnök belpolitikai pozícióit? Mennyire hullámzó a viszony Putyin orosz és Erdogan török elnök között?

Kik az erős ellenzéki jelöltek a májusi parlamenti és elnökválasztásokon? Mennyire számít, hogy a legerősebb ellenzéki elnökjelölt, Kemal Kilicdaroglu siíta vallású - egy többségében szunnita muzulmán országban? Mennyire számíthat a hatpárti ellenzéki koalíció jelöltje az Erdogan elleni protest-szavazatokra? Miért szavaznak a vallásos kurdok Erdoganra?

Egeresi Zoltán, Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az Inforádió Aréna c. műsorában 2023.03.16-án. Podcast.

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018