INFORÁDIÓ
2023. március 27. hétfő
Hajnalka

Lesz-e fordulat a német politikában? Koalíciós és gazdasági viták. Kiss J. László, Inforádió Aréna

2023. március 13. 18:15

Atomenergia-leállás, fegyverkezés, az autóipar jövője - egyre több a koalíciós vita Németországban. Hogyan mélyültek el 2023 márciusára a német kormánykoalíció pártjainak ellentétei? Energiaválság: le tudja-e győzni a két koalíciós partner a Zöldek fundamentalista atomellenességét? Hogyan lehet az energiaválság közepén megvalósítani a német ipar zöld átállását? Van-e közös nevező a zöld ökoszocializmus és az FDP-képviselte, piaci innovációra építő átállás között? Marad-e a 2035-ös időpont a belsőégésű motorok kivezetésére? Van-e elég ereje a német autóiparnak a számára kedvezőtlen döntések megváltoztatására? Kap-e szövetségest Németország az autóügyben az olaszoktól és a franciáktól?
Közbeszéd tárgya-e az Északi Áramlat felrobbantása? Milyen hatása volt az ARD és a die Zeit oknyomozó anyagainak, melyek szerint a szálak Ukrajnába vezettek? Hogyan alakítja át a hagyományos Ostpolitik fogalmát az orosz-ukrán háború? Vége van-e az egyensúly politikájának Európában? Hogyan kezelik a német pártok a háború kérdését? Hogyan lett fegyverszállító Németországból?
Hogyan tűnt el a német identitás? Hogyan váltotta fel a nemzeti önazonosságot a gazdasági exportteljesítmény és a jóléti állam ideája Merkel idején? Hogyan olvadt el a német kereskedelmi többlet az elmúlt években? Milyen Németország lesz a hárompárti koalíció tevékenysége nyomán a csökkenő export, a növekvő energiaárak és az ipar leépítése nyomán? Hogyan lehet az, hogy Németországban késnek a vonatok? Mennyiben maradt le Németország a digitális iparágakban, az új infrastruktúrákban? Mennyire és hány kérdésben megosztott a régi keleti és nyugati társadalom? Hogyan tudott annyi adósságot felhalmozni a német kormány 2 év alatt, mint az elmúlt hetven esztendőben?
Milyen állapotban van ma a CDU és az AfD? Mit ért el Friedrich März, és mit hozhat a CDU-nak 2024? Melyik koalíciós párt veszít a legtöbbet az arculatából a koalícióban? Meddig maradhat a kormányban a helyi választásokon folyamatusan elbukó FDP? Mire készül és mire lesz képes a CSU és Marcu

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018