INFORÁDIÓ
2023. március 27. hétfő
Hajnalka

Meddig bírja az orosz gazdaság finanszírozni a háborút? És az ukrán? Deák András, Inforádió Aréna

2023. március 9. 18:15

Egy év háború: miért volt jóval kisebb az orosz GDP csökkenése, mint az elemzők várták, és miért lesz radikálisabb a csökkenés 2023-ban? Miért volt kisebb a szankciók hatása a kalkuláltnál? A kisebb volument hogyan kompenzálták a magasabb olajárak? Hogyan manipulálta Oroszország az európai tőzsdei gáz- és olajárakat már a háború előtt és alatt? Véget ért-e 2023-ban a szénhidrogén-bevételek kompenzációja?
Mennyire nyugodtak meg az európai energiapiacok, és mennyi időre? Az ársapka-szabályok betartásával mennyire lehet továbbra is üzletet kötni Oroszországgal? Milyen volumenben maradhat meg Oroszország gáz-szállítóként Európában? Helyreáll-e valaha a korábbi szint? Elindulhat-e a háború után az Északi Áramlat 2? Megmarad-e az oroszok ármeghatározó szerepe, vagy alkalmazkodniuk kell majd a máshonnan hozott energiahordozókkal kialakult árakhoz? Mit szeretne Oroszország? Lesz-e újabb európai energetikai alapellátó forrás, vagy megmarad a mostanra kialakuló diverzifikált, norvég, LNG-alapú, hullámzó árú piac? Történetileg drága, az ijedtség csúcspillanataihoz képest pedig alacsonyabb a gáz ára Európában, mi lesz az új egyensúlyi ár? Mennyivel lesz drágább a dekarbonizáció így, és miért kell a gyors dekarbonizációhoz rövid távon még több gáz? Leválhat-e Magyarország az orosz gázról és olajról?
Mennyivel lesz rosszabb helyzetben az orosz költségvetés az idei évben? Mennyire terheli meg az elhúzódó háború? Mennyi tartalékot tudott képezni Oroszország a magas energiaárak időszakában? Hány évig tudja finanszírozni a háborút Oroszország? Hogyan tudja ezt segíteni az orosz jegybank? Mikortól és mennyire érzékeli az orosz lakosság a saját bőrén is a háború gazdasági hatásait? Mikor fogyhat el az energiabevételekből épített orosz Nemzeti Jóléti Alap? Meddig maradhat fenn a szankciós rendszer a háború után? Ha Európától elfordul Oroszország, mely országok lehetnek az új partnerei? Kiépülhet-e bizalmi kapcsolat Indiával és Kínával? Izolálódik-e az orosz gazdaság?
Mennyivel tudunk többet arról, hogy ki robbantha

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018