INFORÁDIÓ
2023. április 1. szombat
Hugó

Honnan jön dízelolaj az európai piacra a február 5-i szankciók után? Pletser Tamás, Inforádió, Aréna

2023. február 1. 18:15

Milyen finomított-kőolaj szankciókat tartalmaz a 6. uniós szankció-csomag? Mi változik február 5-től? Napi 1,3 millió hordó diesel hiányzik az európai piacról, eddig 70%-át orosz forrásból szerezte be az Unió, de honnan jön majd ez február 5-e után? Mennyire nyomta meg a keresletet és az árat, hogy mindenki bespájzolt, amíg lehetett? Mi lesz a szerepe a Kínában sebtében kiépített finomítói kapacitásoknak, és honnan lesz hozzájuk kőolaj? Mi lehet a szerepe a török finomítóknak az európai importban?
Miért Európában a legfontosabb a dízel üzemanyag használata? Milyen piaci változást fog okozni ez Európában? Mi lesz február 5-e után a pozsonyi finomító termékeivel? Mehetnek-e Csehországba, Magyarországra, Ausztriába, Lengyelországba a finomított kőolajtermékek?
Mi köze a pozsonyi finomítónak a JANAF horvát adriai kőolajvezetékhez? Miért tudnak hétszeres árat kérni a horvátok a vezetékhasználatáért? Milyen mentességet értek el a közép-európai kormányok, meddig és honnan lesz dízel a térségben?
Hogyan változtak az európai gázárak az augusztusi 342 euró/megawattóra csúcshoz képest? Mennyi megtakarítást ért el Európa az elmúlt hónapokban? Milyen kockázatot jelenthet az ázsiai gázár-verseny? Hogyan lökheti meg a keresletet a gázigényes iparágak teljes újraindulása?
Hogyan alakultak a gázkereskedelem számai? Mennyivel kevesebbet exportál Oroszország? Miért marad nagyon változékony az európai gázpiac? Honnan lesznek új kapacitások? Meddig lehet csökkenteni a fogyasztást? Mikor válhat kínálativá az LNG- (cseppfolyós) gáz piaca?
Hogyan változott az orosz gáz aránya az Európai Unióban? Mennyire befolyásolja a tőzsdei árakat az orosz export? Mennyire fontos az ázsiai piac felvevőképességének változása az európai gázpiac áraira? Az orosz ár, vagy a kínai felvevőképesség verheti fel jobban az európai gázárat?
Pletser Tamás, az ERSTE Bank olaj és gázipari elemzője az Inforádió Aréna c. műsorában 2023.02.01-én. Podcast.

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018