eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz

Erdogan győzőtt: Merre tovább, Törökország? Egeresi Zoltán, Inforádió, Aréna

2023.05.29. 18:54
Új korszak kezdődik-e Erdogan elnök harmadik ciklusával? Mik a legfontosabb problémák a Törökországon belül, és mik a legfontosabb következmények Törökország nemzetközi kapcsolatai szempontjából?
A jelenlegi török alkotmány szerint ez lehet a hivatalban lévő elnök utolsó ciklusa, változtatni próbál-e az alkotmányon? Mennyi szavazatot kellene ehhez szereznie az ellenzéki pártoktól az új parlamentben? Keményedni fog-e a kurdok elleni török fellépés? Hogyan kezeli az államfő kritikáját a török rezsim? Kiket tart a központi hatalom a legfőbb ellenségeinek?
Mik voltak a választási győzelem legfontosabb tényezői? Mit tud tenni a gazdasággal és a rekord-inflációval a húsz éve hatalmon lévő Erdogan-vezetés? Szüksége lesz-e külső segítségre a gazdaság helyreállításához? A gabona és energia-válság enyhülhet-e a következő időszakban? Mi a török identitáspolitika szerepe, mi az oszmán múlt és az Atatürk-örökség jelentősége? Mi a hadiipar gazdasági és identitáspolitikai jelentősége?
Mennyire megbízható és kiszámítható nemzetközi partner a Recep Tayyip Erdogan vezette Törökország? Mi okozza a hullámokat az orosz-török viszonyban? Mennyit profitálhat abból Ankara, hogy nem csatlakozott az Oroszország elleni gazdasági szankciókhoz? Mi Törökország stratégiai szerepe a NATO-ban? Milyen kérésekkel lép fel Törökország a svéd NATO-csatlakozás ratifikálása ügyében? A jó NATO-viszony mellett milyen a kapcsolat az Egyesült Államokkal? Mi a török stratégia a szíriai menekültek ügyében? Hogyan tekint a közel-keleti változásokra a török vezetés? Hogyan szemléli Erdogan a kínai előretörést a régióban, illetve Kína közvetítő szerepét az iráni-szaúdi viszonyban?
Mennyire stratégiai célja Ankarának az EU-csatlakozás? Mi a Török-áramlat gázvezeték szerepe a török energia- és gazdaságpolitikában?
Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa a török elnökválasztás második fordulója után az Inforádió Aréna c. műsorában, 2023.05.29-én. Podcast.

×
×
×