eur:
395.67
usd:
365
bux:
65609.91
2024. március 19. kedd Bánk, József

Melyik és milyen globális szereplők harca az új hidegháború? Schiffer András, Inforádió, Aréna

2023.05.24. 20:00

Az orosz-ukrán háború, a putyini agresszió és a nyomán kialakult új hidegháború csak katalizálta, láthatóvá tette a világpolitikai átrendeződést? Mikor kezdődött Kína felemelkedése, mikor vált világossá a Pax Americana, az Egyesült Államok katonai dominanciája által létrehozott egypólusú világrend vége?

Mi jellemzi az új hidegháborút? Hogyan változik a globális kapitalizmus? Hogyan vágja le nem csak Oroszországot, hanem a vele együttműködni próbáló országokat is a gazdasági kapcsolatrendszerből a nyugati koalíció? Ha az egyik oldal a NATO, az EU és szövetségeseik, akkor melyik országcsoport van a a másik oldalon? Minden, ami nem a Nyugat, az mennyire heterogén halmaz, és összeköti-e őket bármi? Mennyire vezethetőek ezek a csoportok a globális tőkéscsoportok gazdasági küzdelmére? Mennyire szakadtak ki a globális nagyvállalatok a nemzetállami kontroll alól? Korrupció-e az, amikor a gazdaság nyeli le a politikát? Miben különböznek a nyugati nemzeti burzsoáziák, és egyek-e abban, hogy érdekeik szemben állnak a globális nagytőkéével? Mennyiben tekinthetők a progresszív szereplők a globális nagytőke képviselőinek? Mennyire fedi el ez a konfliktus az olyan globális veszélyeket, mint az ökológiai válság? Tud-e a nem-Nyugat egy párhuzamos globális intézményrendszert létrehozni? Mennyire fontos a médiarendszer és a tudatipar befolyásolása? Melyek a kínai célok és gazdasági módszerek, és mennyire más a kínai kódrendszer?

Mennyit változtat az amerikai célokon az, ha a republikánusok nyernének a jövő évi elnökválasztásokon? Mennyire komoly identitáspoltiikai kérdés a woke és a genderideológia az amerikai politikában? Hogyan csatornázza el az érdemi vita és a lázadás lehetőségeit és témáit a fontos kérdések elől? Az identitáspolitika miért lett fontos terepe minden politikai oldalnak? Hogyan tereli el az ideológiai elfedő funkcióval a gazdasági alapproblémákat? Az alapértékek megkérdőjelezésével, a hagyományos, helyi, családi, szakmai identitások szétzilálásával fel lehet-e szakítani a társadalom alapszöveteit? Mi az, hogy zöldszégyenítés? Miért akarják a gyártók gyorsan elavultatni az eszközeinket? Mi lehet a helyi kisközösségek, szakmai szervezetek, dalárdák stb. szerepe a globális identitásrombolással szemben? Hogyan gyűrűznek be az amerikai viták az európai politikába?

Hogyan befolyásolja a nemzeti közvéleményeket a globális szociális platformok, illetve az internet hatása? Hogyan maradhat, maradhat-e független Európa? Mi a közös Ferenc pápa és Emmanuel Macron francia elnök ezzel kapcsolatos aggodalmaiban?

Hogyan jelenik meg mindez a magyar belpolitikában? Megvalósult-e az az egy évvel ezelőtt ugyanitt az Arénában elmondott jövendölés, hogy a Momentum és a DK versengése fogja meghatározni az ellenzéki térfelet? Miért próbálja radikalizálni a Momentum az ellenzéki akciókat, és áthozni a „kemény magot” a saját táborába? Van-e köze a radikális kordonbontásnak az oktatás helyzetének javításához? Miért csak a Mi Hazánk tett le konkrét javaslatcsomagot a pedagógus-életpályamodell javítására? Mi az úgynevezett „mikroadományozók” szerepe és stratégiája a magyar politikában?

Schiffer András ügyvéd, volt országgyűlési képviselő az Inforádió Aréna c. műsorában 2023.05.24-én. Podcast.

×
×
×