eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Török elnökválasztás: Behúzza-e Erdogan elnök a második fordulót? Egeresi Zoltán, Inforádió, Aréna

2023.05.15. 18:15

Erdogannak vagy Kilicdaroglunak ad több esélyt az első elnökválasztási forduló eredménye? Mi a különbség a török parlamenti eredmény és az elnökválasztás eredménye között? Mi az elnök és mi a parlament hatásköre? Mit jelent az, hogy az eddigi elnököt támogató pártok megszerezték az egyfordulós választásban a parlamenti többséget? Előfordulhat-e, hogy más politikai oldal adja a parlamenti többséget, és más az elnököt? Az ellenzéki jelöltet támogató hat párt hány frakciót alkot majd a parlamentben?
Recep Tayyip Erdogan eddigi elnök szerezte 49,5%-kal a legtöbb szavazatot, de nem nyerte meg a választást, mert 50% alatt maradt a rá adott szavazatok száma. Milyen esélyekkel indulnak a május végén esedékes második fordulóba az állva maradat jelöltek, Erdogan elnök és Kemal Kiricdaroglu, a szavazatok 44,9%-át megszerző ellenzéki jelölt? Milyen politikai üzenetei maradtak a második fordulóra a két állva maradt jelöltnek? MI hozta föl Erdogant az első helyre, miközben két hónappal ezelőtt még az ellenzéki jelölt vezetett a közvélemény-kutatásokban? Milyen identitás-politikai üzeneteket küldött a regnáló elnök a támogatóinak? Milyen intézkedések és hadi fejlesztések javították a közhangulatot? Mivel sikerült valamelyest stabilizálni a rekordinflációt?
Milyen kampány várható a második forduló előtti két hétben? Mik lehetnek a legfontosabb témák? Mennyit számít, hogy az 5,2% szavazatot szerző Sinan Ogan, és az őt támogató pártok koalíciója ki mellé áll hivatalosan? Követik-e a szavazói? Mennyire fontos téma a menekült-kérdés? Mást mondanak-e a jelöltek a kurd PKK-szervezet megítéléséről? Kire szavaznak a vallásos kurdok? Mikor szavazhatnak a második fordulóban a külföldön dolgozó törökök? Mi a titka a 88%-os választási részvételnek? Mennyit hoz a második fordulóra a kormányzó párt 12 milliós taglétszáma és beágyazottsága? Hogyan érte ezt el Erdogan a hosszú politikai pályafutása során? Hogyan szerezte meg az elmúlt években az ellenzék Isztambulban és Ankarában a többséget? 

Mit hozhat a poliitkai pálya a 75 éves Kiricdaroglu számára, ha nem győz? Milyen gazdasági és diplomáciai feladatok várják a következő elnököt? Ha a második fordulóban győz, és letölti második elnöki ciklusát, indulhat-e Erdogan harmadszor is az elnöki posztért?

Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az Inforádió Aréna c. műsorában a törökországi parlamenti és elnökválasztás első fordulója után, 2023.05.15-én. Podcast.

×
×
×