eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pexels.com

A brit fogászatnál még ez is jobb: hazamennek az ukrán gyerekek

A hírhedten rossz brit állami fogászati ellátás miatt sokkoló dologra kényszerülnek egyes ukrán menekült gyerekek szülei: hazaküldik őket a háború sújtotta országba, mert ott legalább kezelik őket.

A helyzetre egy brit liberális parlamenti képviselő, Tim Farron hívta fel a figyelmet, aki azt mondta: „nagyszámú ukrán gyerek tér haza”.

Az okot a Daily Mail című lap említette meg: 10-ből 8 állami, tehát ingyenes ellátást biztosító brit fogászat nem fogad új betegeket.

A britek nagyon büszkék a második világháború után alapított ingyenes egészségügyi rendszerükre, a National Health Service-re (NHS). A várólisták azonban hatalmasak, a kórházi balesetin a várakozási idő minimum 4 óra, ha nem életveszélyes dologról van szó és a fogászathoz való hozzáférés is enyhén szólva nem kielégítő. (Hogy a dolgozók bérezése miatti bénító sztrájkokról ne is szóljunk).

Ebben a helyzetben – emlékeztetett a Liberális Demokraták volt pártvezére, Tim Farron –

„nagyszámú gyereknek könnyebb visszamenni kezelésre a szülei országába”.

„Nálunk egy napon belül kórházba kerülne”

A Daily Mail megemlítette a Skóciában élő, hétéves Lisa Martiroszova tavaly márciusi esetét, akinek sürgősen ki kellett húzni a fogát és folyamatos hasi fájdalmai voltak a naponta szedett antibiotikumok miatt. Édesanyjával végül először Lengyelországba repültek, majd onnan egy 15 órán át tartó autóbuszos utazáson vergődtek el Kijevig.

„Nálunk ezt sürgősségi helyzetnek minősítenék és már aznap vagy másnap kórházba mennénk, nem csak néhány hónappal később” – mesélte az anya, Okszana egy brit lapnak.

„Ez őrület, mert nagyon nagy gondokhoz vezethet. El sem tudom képzelni, hogyan élhetnek együtt egy ilyen problémával a kisgyerekes szülők”.

Az ellenzéki Liberális Demokraták által kikért adatok szerint csak Angliában, 2023. júniusáig, 4,4 millió gyerek nem volt fogászaton, ami az összlétszám 39%-a. (A gyerekek esetében az NHS ajánlása az, hogy évente legalább egyszer, a felnőttek pedig kétévente menjenek vizsgálatra).

A választókörzete lakosainak ügyében felszólaló Farron azt monda: „Cumbria (megyében) vannak gyerekek, akiknek könnyebb fogászati szolgáltatást kapniuk egy háborús övezetben, mint az NHS fogászati rendszerében, amit a szüleik által befizetett adó is eltart... a választókörzetemben sokkoló mértékűen a nehézségek. A gyerekeink nagy része lengyel, román, lett vagy ukrán és így nekik könnyebb visszautazni a szüleik országába”.

Brit fogászati barkácsmegoldások: harapofogó, pillanatragasztó

A parlamenti vita során az ellenzéki Munkáspárt egészségügyi főfelelőse, Wes Streeting azt állította, hogy „10-ből 6 gyerek fogszuvasodás miatt kerül kórházba, minden tizedik brit pedig ’barkácsmegoldásokkal’ kezeli a fogát, ami erkölcsi botrány”.

Az NHS fogászat hozzáférhetetlensége évtizedes téma (a 2004-es EU bővítés után megjelent kelet-közép európai fogászok némileg enyhítettek rajta) és horrorsztorik tárháza.

A brit sajtó olyan szenvedő emberekről cikkezett – és ez egy nyári, parlamenti jelentésben is megjelent - akik

vagy harapófogóval maguk húzták ki a fogukat vagy pillanatragasztóval tartották a helyére.

A képviselők a viktoriánus éra nyomorát megörökítő író nyomán „dickensinek” nevezték a helyzetet.

Magyarok és mások profitálhatnak a helyzetből

Legutóbb tavaly év végén írt arról a Reuters, hogy egyre több brit utazik külföldre olyan, alap fogászati kezelésre, amit nem tud otthon megkapni (az ingyenes rendszerben, vagy nincs pénze a csillagászati árú privát kezelésre).

Sok brit veszi az irányt Isztambul vagy a szintén törökországi Izmir felé, de nagy a kereslet a magyarországi és romániai fogászati utakra is. A Medical Travel Market nevű tanácsadó cég novemberben 1500 megkeresést kapott, ami 450%-kal több, mint egy évvel korábban.

(Viszont a Reuters közel egy évvel ezelőtti, Budapestről küldött jelentése még arról szólt, hogy nehezen áll talpra az ágazat a COVID-pandémia után az újabb keletű megélhetési válság miatt és a sürgős beavatkozásokat kínáló klinikák azok, amelyek inkább meg tudják vetni a lábukat).

A briteknek az egyenes vonalak helyett esetenként kreatív görbéket követő fogai – különösen Amerikában – brutális viccek témái. Függetlenül az esztétikai kezelések specialistáitól, a szigetország fogorvoshiánnyal küzd és a gazdag, iparosodott OECD országok 22-es listáján alulról a harmadik a rangsorban.

A Mail szerint tavaly 121-el csökkent az ingyenes NHS-kezelést vállaló fogászatok száma az országban (a karanténok óta pedig 500-al). A kevés, még elérhető rendelő némelyike előtt hajnali négytől állnak sorban a betegek, hogy bejussanak.

Nem volt ingyenes fogorvos, inkább 20 órát utazott Kijevbe

Közben nem csak a menekült gyerekek utaznak Ukrajnába fogorvoshoz. Tavaly márciusban egy középkorú, Cambridgeshire megyében élő férfi, Richard Howe döntött úgy, hogy Kijevben kezelteti magát, mert adófizetőként nem jutott hozzá időben az NHS-fogászathoz.

Bár egy tályog alakult ki az egyik foga alatt, a szolgálat közölte vele, hogy

„esélye sincs egy NHS-időpontra, inkább keressen magánorvost”.

A magánrendelők közül a legolcsóbb 390 ezer forintnak megfelelő összegért vállalta volna a kezelést a sürgősségi ellátásért felszámított extra 33 ezer forint mellett.

Howe „szerencséje” az volt, hogy a háború előtt Kijevben élt és így ismeri az ukrán fővárost, ahonnan azt válaszolták neki, hogy azonnal tudják fogadni. Ő is lengyelországi átszállással érkezett Kijevbe és az út, a kezeléssel együtt fele annyiba került, mint a hazai fogászat.

Rishi Sunak brit miniszterelnök tavaly áprilisban ígérte meg, hogy tervet tár a nyilvánosság elé a brit fogászati ellátás reformjáról, majd decemberben azt mondta, hogy ez az idén történik meg – de pontos dátumot nem említett.

A brit parlament Egészségügyi és Szociális Bizottsága szerint „teljességgel elfogadhatatlan a szolgáltatás állapota a 21. században”.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×