eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök látogatást tett a légierő és légvédelem központi parancsnokságán egy meg nem nevezett fehéroroszországi helyszínen 2023. május 15-én.
Nyitókép: MTI/AP/Fehérorosz elnöki hivatal sajtószolgálata

"Angol hadifoglyoktól tanulnak majd" a fehérorosz iskolások - vagy nem egészen

Kissé megtévesztő címmel írt egy orosz oldal arról, hogy a jövőben a fehérorosz iskolások "angol anyanyelvű" hadifoglyoktól tanulhatnak majd. Ami biztosnak tűnik: a tananyagban lesz olyan rész, amely a hadifoglyokkal foglalkozik majd.

A fehérorosz oktatási minisztérium jóváhagyta a 10.-11. osztályosok számára a "Katonai tolmácsolás" című új, választható tantárgy programját, és ebben tűnt fel egy meghökkentő elem: a tizenéveseket

angol anyanyelvű foglyok kihallgatásának oda-vissza tolmácsolására tanítják

majd. Az erről szóló rendeletet az állami jogi portálon tették közzé, Oroszországban a Lenta című portál adta közre.

A fehérorosz középiskolások megtanulhatják, hogyan kell "katonai témájú szövegből információt nyerni, katonai dokumentumok tartalmát elolvasni és azok lényegét oroszul visszaadni, továbbá hogyan kell katonai és haditechnikai szövegeket angolról oroszra fordítani. A program része továbbá a kétirányú tolmácsolás, azaz angolról oroszra és oroszról angolra egy beszélgetés vagy egy hadifogoly kihallgatása során".

Ahogy a Lenta (talán reménykedve) fogalmaz: "a britek kihallgatása mellett" az iskolások megtanulják az amerikai és a brit fegyveres erők felépítését, valamint az amerikai és a brit hadsereg rangjainak és kategóriáinak azonosítását a rangjelzések alapján.

"A tananyag elsajátítása után a tanulóknak ismerniük kell a katonai terminológiát és rövidítéseket, az általános információkat a brit és az amerikai fegyveres erőkről és fegyverzetükről, valamint a katonai topográfiai térképek fajtáit" – áll a dokumentumban.

A Lenta mellett a Tocska fehérorosz portál is valószínűleg azzal generált sok kattintást, hogy Az iskolásokat a hadifoglyok angol nyelven történő kihallgatására tanítják majd címmel jelentette meg cikkét.

A program 69 tanórát foglal magában (35 óra a tizedikeseknek és 34 óra a tizenegyedikeseknek), és a híres Szuvorov- és kadétiskolákban is tanítják majd diakockák, háborús filmek és egyéb vizuális anyagok felhasználásával.

2023 decemberében Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kijelentette, hogy

a köztársaságban nincsenek idegen gyerekek.

Az ország vezetője megígérte, hogy az ország segítséget nyújt minden olyan gyermeknek, akitől a háború megpróbálja ellopni a gyermekkorát.

A katonai tolmácsolás mellett az új fakultatív tárgyak közé bekerültek a "Házi koszt" és a "Divatiskola" tantárgyak is. Így a fehérorosz alsósok elsajátíthatják a reggeli szendvicsek és saláták készítésének kultúráját, a felsősök pedig az ünnepi koktélok mixelését, de nem alkoholos, hanem például tejjel és kakaóval készült italok keverését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×