eur:
388.96
usd:
363.6
bux:
68179.86
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Börtönbe küldhetik James Bondot, mert tiltott területre lépett

Ezúttal még James Bond sem úszhatja meg, hogy illetéktelenek számára tilos helyre merészkedett. A sármos kémre – pontosabban megformálójára – a szigorú természetvédelmi szabályok megsértése miatt sújthat le a törvény.

Hiába volt az egyik legszexepilesebb James Bond az ír származású Pierce Brosnan, és hiába úszott meg magányos ügynökként mindenféle öntörvényű akciót, ezúttal rács mögött találhatja magát.

Egy amerikai bíróság januárban kezdi el tárgyalni az ügyét, amelyet a Wyoming Nemzeti Park egyik tiltott övezetébe való belépése miatt indítanak.

Brosnant azzal vádolják: elhagyta az engedélyezett gyalogösvényt, hogy közelebbről megnézze a Mammut termálvízforrás alatt elhelyezkedő legnyűgöző, teraszos sziklákat. Ez viszont az amerikai szövetségi törvények szerint illegális... bár, a bírósági anyagok szerint „kihágás”.

A vádirat az amerikai jogi-bürokratikus zsargon igazi gyöngyszeme: „termál övezetben történt lábon történő közlekedést" és „lezárássértést” említ.

Tettéért akár hat hónapig terjedő börtönbüntetéssel és legfeljebb 5000 dolláros pénzbírsággal sújthatják „Mr. Bondot”, és ezúttal nem lesz M, aki tartsa a hátát érte. Brosnan a hírek szerint egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy bűnösnek vallja-e magát, de ismert róla, mennyire elkötelezett környezetvédőnek tartja magát.

A terület, ahová híradások szerint a 70 éves ír színész betévedt vagy belépett, azért van elzárva a nyilvánosság elől, mert túl veszélyes.

Brosnannek január 23-án kell megjelennie Stephanie Hambrick kerületi bírónő előtt a wyomingi Mammothban található Yellowstone Igazságügyi Központban. Egyébként ez az első alkalom, hogy a színész összeütközésbe került a törvénnyel, és a dolog kellemetlen pillanatban történik, mert épp filmforgatásra készül.

Western készül

Brosnan az Unholy Trinity (Szentségtelen háromság) című western forgatása miatt tartózkodott a környéken. A produkció még kezdeti szakaszában van, és egy másik nagy sztár, Samuel L. Jackson is szerepel benne.

Az ír színész egy seriffet alakít majd az 1870-es évek Montanájában játszódó történetben – tudta meg a Telegraph című brit lap. Ez lesz a 102. film, amelyben szerepel, mióta 27 évesen, 1980-ban debütált a filmvásznon, a Long Good Friday című alkotásban.

Gyilkosan gyönyörű környezet

Az úgynevezett Mammut-teraszok fehér és narancssárga mészkőformációk, amelyeket a föld felszínéből felszínre törő termálvíz formált.

A fortyogó, erősen savas termálvíz rendkívül veszélyes, teszi hozzá az újság, amely azt is megemlíti, hogy néhány Yellowstone-i forrás hőmérséklete elérheti a 92 Celsius-fokot, a kiszabaduló gőz pedig akár 135 Celsius-fokos is lehet.

"A forró vízű források súlyos vagy halálos égési sérüléseket okozhatnak, és a környékükön lévő vékony, törékeny kéreg nagy része alatt fortyogó víz van"

- emlékeztet az amerikai Nemzeti Park Szolgálat.

„Mindig maradjon a deszkapallókon és a kijelölt ösvényeken!” – teszi hozzá a szervezet. 1896-ban azonban még nem volt ilyen szabályozás vagy merészebbek voltak az emberek. Egy archív képen például a sziklákon pózolnak a 25. Gyalogos Kerékpáros Hadtest tagjai.

Eddig több mint 20 olyan, tragikus eset ismert, amikor emberek életüket vesztették, miután beleléptek vagy beleestek a Yellowstone hőforrásaiba. Az egyik ilyen sokkoló történet a 23 éves Colin Nathaniel Scotté, aki feltehetően megfulladt majd feloldódott, miután 2015 júniusában beleesett az egyik forrásba. A fiatalember a nemzeti park tiltott területein túrázott nővérével, és egy forró medencét kerestek, hogy megmártózzanak benne.

A lány épp az okostelefonjával filmezett, amikor bátyja megbotlott és beleesett a Norris Gezír medence 100 Celsius-fokos forrásába. A lány segítséget kért, de mire a parkőrök megérkeztek, bátyja teste már darabokra szakadt a savas vízben.

Egy 70 éves férfinek 2023. nyarán már csak a lábát találták meg az egyik forrásban. 2023. júniusában egy nőt filmeztek le, amint sírt és sikoltozott a fájdalomtól, miután belemerítette a kezét a nemzeti parkban található Silex-forrásba. A figyelmen kívül hagyta ugyanis a bámészkodóknak szóló intelmet, miközben lefelé nyújtózkodott, hogy kipróbálja, tényleg meleg-e a víz. Aztán fájdalmasan felkiáltott: "Ez forró. Nagyon forró."

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×