eur:
389.57
usd:
364.05
bux:
68129.53
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Sanna Marin finn miniszterelnök az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójának második napi ülésén 2019. december 13-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Bulizás, divatbemutató, Tony Blair: londoni kalandra indult a volt finn miniszterelnök

Sanna Marin a világ egyik legfiatalabb miniszterelnöke volt, amikor 34 éves korában, 2019-ben átvette Finnország vezetését. Nemcsak ezzel lett híres, hanem néhány botrányos parti miatt is. Tavalyi leköszönése után új vizekre és országba evezett – Nagy-Britanniába.

Sanna Marin volt finn kormányfő három év alatt sok mindent megvalósított. Átvezette országát a Covid-pandémián és harcosan kiállt Ukrajna mellett. A NATO-ba való belépéssel pedig világossá tette: nem csak fiatal életkora és fotogén kinézete miatt kell odafigyelni rá.

Néhány hete pedig közölte: teljesen új irányba indul. Sanna Marin Londonban dolgozik tovább "stratégiai tanácsadóként", és az utóbbi hetekben a világot járta különböző konferenciákon.

Amit vagy el akar feledtetni, vagy nem

Még miniszterelnökként Marin egy-két túlságosan szabadosnak tűnő partin való részvételével megízlelte a botrányokat és megtapasztalta, hogy a politikában néha előnyösebb a megfontoltság. Egy sikamlós magazinfotózás kapcsán (a képeken a blézere alatt nem volt semmi, csak egy nyaklánc) megkapta, hogy „izléstelenül, nevetségesen és feltűnést keltő módon” viselkedett. Az egyik partin pedig úgy jelent meg, hogy előtte Covid-fertőzöttek közelében volt. Majd elvesztette a választásokat, elvált, és immár új utakon jár, Londonban.

2022 augusztusában bocsánatot kért, miután nyilvánosságra került egy fotó, amelyen két nő csókolózott és melltartó nélkül pózolt a miniszerelnök hivatalos nyári rezidenciáján. A fotó az után jelent meg, hogy egy videó, amelyen Marin „provokatív módon” táncol és énekel a barátaival, vitát váltott ki arról, hogy egy hivatalban lévő miniszterelnöknek joga van-e bulizni. Marin drogtesztnek vetette alá magát, hogy bebizonyítsa, nem fogyasztott illegális szereket.

Bocsánatkérését meglehetősen sutának nevezték.

Az ő válasza az volt, hogy a neme és az életkora miatt támadják, és hogy reméli, ez egyszer megváltozik. „Nem vagyok jobb, vagy rosszabb, mint egy középkorú férfi”.

Az új szerep

Szeptemberben jelentette be: „ideje továbblépni” és új szerepéből szerinte „egész Finnország profitál majd”. De mi is ez az új szerep? Marin stratégiai tanácsadóként csatlakozik a londoni Tony Blair Globális Változás Intézethez. Az egykori munkáspárti brit miniszterelnök nonprofit szervezete külföldi kormányoknak és politikai vezetőknek ad tanácsokat stratégiáról, politikai programokról és azok végrehajtásáról.

„A feladat, hogy különböző országokat, kormányokat és vezetőket segítsek a jó kormányzás, technológia, klíma, gender egyenlőség és más kérdésekben ismerős, mert nekem is kellett ezekkel foglalkoznom"

– mondta Finnország legnagyobb, a kisebbségi svéd nyelven kiadott lapjának, a Hufvudstadsbladetnek.

Marin azt is értésre adta, hogy úgy érzi, új szerepkörében is a finn szavazók javát szolgálja, „talán még jobban, mint korábban”.

Tony Blair tárt karokkal várta válása és választási veresége után

"Marin bátor és gyakorlatias, és tudja, hogy a technológia milyen szerepet játszhat a hatékonyabb és polgárközpontúbb állam létrehozásában, és tapasztalatát a világ több országában is hasznosítani fogja küldetésünk során" – mondta a volt brit kormányfő, akinek intézetéhez most csatlakozik.

Az áprilisi finn parlamenti választásokon Marin szociáldemokrata pártja szoros versenyben alulmaradt Finnország fő konzervatív pártjával szemben, míg a második helyen a jobboldali populisták végeztek. Ezzel befellegzett újraválasztási reményeinek, ami után elszánta magát a radikális váltásra.

A következő hónapban – a generációjára jellemző módon – az Instagramon közölte, hogy elválik férjétől, Markus Räikkönentől, aki a TPV Tampere futballistájából lett vállalkozó és befektető.

A pár 2020-ban, a választási győzelme után évben kötött házasságot és van egy közös lányuk. Marin azt írta, hogy ez közös döntés volt és hogy „még mindig legjobb barátok vagyunk, kedvesek egymáshoz és szerető szülők és a jövőben is együtt fogunk tölteni időt”.

Úgy tűnik, a botrányok után sem lett elege a csillogásból

A londoni állás bejelentése után több mint egy hónappal a Tatler magazinban pózolt – a párizsi divathét vendégeként – egy elegáns fekete ruhában, ahol Anna Wintour, a Beckham-házaspár és Kardashianék társaságban tűnt fel.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Sanna Marin (@sannamarin) által megosztott bejegyzés

A Párizsban készült – és vélhetően profi fotós keze nyomát viselő – Instagram-fotóin ugyanebben a költeményben látható, amint úgy lép ki egy limuzinból, mint a néhai Grace Kelly.

Szintén szeptemberben derült ki, hogy Marin a Range Media Partners nevű, a szórakoztatóipar hírességeit promotáló ügynökséggel szerződött le.

Előtte pedig további bulizós képeket tett közzé az Instagramon, miután jól érezte magát a Flow fesztiválon, Los Angelesben pedig Sharon Stone egykori filmsztárral (immár „humanitárius aktivistával”) pózolt.

Közben viszont az is látszik, hogy tudatosan kezeli a közösségi médiát: a Twitter utódján, az X-en a progresszív ügyek iránt elkötelezett nemzetközi vezető imázsában látjuk, különböző konferenciákon, előadásokon, üzleti és politikai vezetők és aktivisták társaságában.

Míg az Instagram az elbűvölő, a divatot, a szórakozást és a luxust kedvelő fiatal nő otthona.

A Tatler ezért azon spekulál, hogy Marin nemcsak „stratégiai tanácsadóként”, de influencerként akarja talán „újrapozicionálni magát”.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Erre nagyon kell figyelni a magyar cégeknek: fontos határidő közeleg, a biztonságuk a tét

Erre nagyon kell figyelni a magyar cégeknek: fontos határidő közeleg, a biztonságuk a tét

A kiberfenyegetések száma arányosan növekszik azzal, ahogy a vállalkozások egyre szélesebb körben alkalmaznak digitális technológiát, ugyanis sok esetben ők az elsődleges célpontjai ezeknek a támadásoknak. Mára nincs olyan vállalat, amely ne nézne szembe kiberbiztonsági kockázatokkal, ezért vált az utóbbi időben egyre aktuálisabbá a vonatkozó EU-s szabályozás megújítása. A jellemző támadások természetéről, a vállalati kiberbiztonság erősítésének szükségességéről, az EU új irányelvéről, a NIS 2-ről, valamint annak magyar implemetációjáról Bor Olivérrel, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának kiberbiztonsági és kommunikációs szakértőjével beszélgettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×