eur:
389.77
usd:
362.79
bux:
68142.58
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Szevasztopol, 2014. április 1.Az orosz haditengerészet fekete-tengeri flottájához tartozó Tarantul-III-as hadihajója, mielőtt elhagyja a krími Szevasztopol kikötőjét 2014. április 1-jén. (MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)
Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Moszkva napok óta nem reagál a flottaparancsnok állítólagos halálhírére

Kedd reggel Oroszország továbbra is hallgatott és nem reagált azokra az ukrán állításokra, hogy egy rakétatámadásban megölték a fekete-tengeri orosz flotta főparancsnokát. Viktor Szokolov tengernagy halála azt jelentené, hogy már 16 magasrangú orosz tiszt halt meg az ukrajnai háború során.

Video is megörökítette, ahogy a krími Szevasztopolban egy második rakéta csapódik be az orosz fekete-tengeri flotta főhadiszállásának már lángoló és füstölő épületébe.

Kirilo Budanov, az Ukrán Biztonsági Szolgálat, az SZBU befolyásos főnöke szombaton először azt mondta a pénteki támadásról az Amerika Hangjának, hogy legkevesebb két orosz tábornok sebesült meg a támadásban és kilenc ember halt meg. A sebesültek egyike Alekszandr Romancsuk vezérezredes, „nagyon súlyos állapotban van”, a másik Oleg Cokov altábornagy, vezérkari főnök – mondta.

Nyugati illetékesek szerint a támadást vagy brit Stormshadow rakétákkal vagy azok francia változatával, SCALP-okkal hajtották végre.

Romokban a flotta-főparancsnokság

Budanov akkor még nem erősítette meg, hogy Viktor Szokolov, a fekete-tengeri orosz flotta főparancsnoka is életét vesztette volna a vezető tisztek gyűlését megcélzó támadásban.

Anton Gerascsenko ukrán belügyminisztériumi tanácsadó azonban hétfőn azt posztolta ki a Twitterre (újabb nevén: X), hogy Szokolov 34 másik tiszttel együtt meghalt a csapásban, míg 105 további ember megsebesült. „Az épület nem alkalmas a helyreállításra” – tette hozzá.

„Robbanások a város központjában... valami ég, elszáguldott mellettünk két rakéta. Ez Szevasztopol” – mondja egy szemtanú egy videón, jól kivehető ukrán, illetve dél-orosz kiejtéssel.

Az orosz védelmi minisztérium moszkvai idő szerint kedd délig nem reagált az állításra. Az eredeti orosz közlés az volt, hogy a pénteki támadás után „egy ember eltűnt”.

"Könnyen tudnák cáfolni"

Az amerikai Háborúkutató Intézet (ISW), amelynek a háború menetéről szóló térképeit gyakran használják tudósításokhoz, azt mondta: Moszkva könnyen cáfolni tudná az ukrán állítást, ha az hamis lenne.

„Szokolov és más tisztek halála jelentős módon akadályozná a fekete-tengeri orosz flotta működését” – tették hozzá.

Szokolov admirálist egy évvel ezelőtt nevezték ki a posztjára, miután elődjét leváltották, amikor az ukránok egy rakétatámadásban elsüllyesztették a Moszkva rakétahordozót, a fekete-tengeri orosz flotta zászlóshajóját.

Az ukrán különleges erők közben további állításokat közöltek a pénteki csapásokról. Ezek szerint 12 rakétát lőttek ki a flotta főparancsnokságra, kilőttek két légelhárító rakétavédelmi rendszert és négy tüzérségi üteget.

Tudósítók megjegyzik, hogy mindkét háborúzó fél eltúlozza a másik veszteségeit és keveset mond saját veszteségeiről. Ugyanakkor, ha megerősítik, Szokolov halála lenne az ukránok eddigi legnagyobb hadi sikere a Krímben.

Fotónk illusztráció, de Szevasztopolban készült.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×