eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Szevasztopol, 2014. április 1.Az orosz haditengerészet fekete-tengeri flottájához tartozó Tarantul-III-as hadihajója, mielőtt elhagyja a krími Szevasztopol kikötőjét 2014. április 1-jén. (MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)
Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Moszkva napok óta nem reagál a flottaparancsnok állítólagos halálhírére

Kedd reggel Oroszország továbbra is hallgatott és nem reagált azokra az ukrán állításokra, hogy egy rakétatámadásban megölték a fekete-tengeri orosz flotta főparancsnokát. Viktor Szokolov tengernagy halála azt jelentené, hogy már 16 magasrangú orosz tiszt halt meg az ukrajnai háború során.

Video is megörökítette, ahogy a krími Szevasztopolban egy második rakéta csapódik be az orosz fekete-tengeri flotta főhadiszállásának már lángoló és füstölő épületébe.

Kirilo Budanov, az Ukrán Biztonsági Szolgálat, az SZBU befolyásos főnöke szombaton először azt mondta a pénteki támadásról az Amerika Hangjának, hogy legkevesebb két orosz tábornok sebesült meg a támadásban és kilenc ember halt meg. A sebesültek egyike Alekszandr Romancsuk vezérezredes, „nagyon súlyos állapotban van”, a másik Oleg Cokov altábornagy, vezérkari főnök – mondta.

Nyugati illetékesek szerint a támadást vagy brit Stormshadow rakétákkal vagy azok francia változatával, SCALP-okkal hajtották végre.

Romokban a flotta-főparancsnokság

Budanov akkor még nem erősítette meg, hogy Viktor Szokolov, a fekete-tengeri orosz flotta főparancsnoka is életét vesztette volna a vezető tisztek gyűlését megcélzó támadásban.

Anton Gerascsenko ukrán belügyminisztériumi tanácsadó azonban hétfőn azt posztolta ki a Twitterre (újabb nevén: X), hogy Szokolov 34 másik tiszttel együtt meghalt a csapásban, míg 105 további ember megsebesült. „Az épület nem alkalmas a helyreállításra” – tette hozzá.

„Robbanások a város központjában... valami ég, elszáguldott mellettünk két rakéta. Ez Szevasztopol” – mondja egy szemtanú egy videón, jól kivehető ukrán, illetve dél-orosz kiejtéssel.

Az orosz védelmi minisztérium moszkvai idő szerint kedd délig nem reagált az állításra. Az eredeti orosz közlés az volt, hogy a pénteki támadás után „egy ember eltűnt”.

"Könnyen tudnák cáfolni"

Az amerikai Háborúkutató Intézet (ISW), amelynek a háború menetéről szóló térképeit gyakran használják tudósításokhoz, azt mondta: Moszkva könnyen cáfolni tudná az ukrán állítást, ha az hamis lenne.

„Szokolov és más tisztek halála jelentős módon akadályozná a fekete-tengeri orosz flotta működését” – tették hozzá.

Szokolov admirálist egy évvel ezelőtt nevezték ki a posztjára, miután elődjét leváltották, amikor az ukránok egy rakétatámadásban elsüllyesztették a Moszkva rakétahordozót, a fekete-tengeri orosz flotta zászlóshajóját.

Az ukrán különleges erők közben további állításokat közöltek a pénteki csapásokról. Ezek szerint 12 rakétát lőttek ki a flotta főparancsnokságra, kilőttek két légelhárító rakétavédelmi rendszert és négy tüzérségi üteget.

Tudósítók megjegyzik, hogy mindkét háborúzó fél eltúlozza a másik veszteségeit és keveset mond saját veszteségeiről. Ugyanakkor, ha megerősítik, Szokolov halála lenne az ukránok eddigi legnagyobb hadi sikere a Krímben.

Fotónk illusztráció, de Szevasztopolban készült.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×