eur:
389.26
usd:
362.5
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
SHANGHAI, CHINA - JUNE 17: General view of the launching ceremony of Chinas third aircraft carrier, the Fujian, named after Fujian Province, at Jiangnan Shipyard, a subsidiary of China State Shipbuilding Corporation (CSSC), on June 17, 2022 in Shanghai, China. (Photo by Li Tang/VCG via Getty Images)
Nyitókép: Li Tang/VCG via Getty Images

Kína új repülőgép-hordozójával kezdi beérni az amerikai technikai képességeket

Úgy tűnik, gyorsan közeledik a harmadik kínai repülőgép-hordozó hadrendbe állítása. A Fucsien hivatalosan tavaly készült el, és a korábbi kisebb két ilyen hajó után ez már megközelíti az amerikai anyahajók képességeit.

Kína már korábban is próbálkozott repülőgép-hordozókkal, de Santung és a Liaoning kispályás volt a térségben cirkáló amerikai hajókhoz képest. A Gerald Fordnak például közel kétszer akkora a vízkiszorítása és több mint hatvan repülőgépet szállít, kétszer annyit, mint a két kisebb kínai hadihajó. Plusz nincs rajtuk olyan katapult, mint az amerikai hajókon, ezért csak kisebb súllyal tudnak felszállni róluk a harci gépek.

A most átadásra váró Fucsiennel viszont Kína felzárkózik. Az új és nagy repülőgép-hordozón már van katapult, ráadásul olyan elektromágneses, mint amit az amerikaiak is csak nemrég vezettek be. Így a J-35-ös kínai lopakodókat és radarzavaró gépeket, továbbá drónokat is tud szállítani majd, és a felszállást segítő rendszer miatt a kínai gépeket is meg lehet pakolni fegyverrel és üzemanyaggal, ami azt jelenti, hogy messzebbre tudnak repülni.

Katonai elemzők szerint az, hogy a Fucsien katapultjairól levették a borítást, annak a jele, hogy hamarosan elkezdődhetnek a felszállási tesztek. Emellett, a „kínai Twitteren”, a Weibón megjelent képek szerint egy sor fejlett radarrendszert is telepítettek a toronyba – jegyezte meg a South China Morning Post című hongkongi lap.

Az újság által megszólaltatott tajvani haditengerészeti szakértő, Lu Li-sí szerint bármely nap megkezdődhet a hajó tengeri tesztelése és a J-15T harci gépek fel- és leszállása. A modell előző változatát egyesek az orosz Szu-33 „kópiájának” nevezik, de a T-jelzést kapott változatot már a nagyobb távolságokat magában foglaló tengeri hadviselésre fejlesztették ki.

Az új orrfutómű mellett a J-15T új szárnypillérekkel is büszkélkedhet, amelyek újabb rakétatípusok hordozására alkalmasak, valamint korszerűbb radart kapott. És a gép több kompozit alkatrészt tartalmaz, mint 19 tonnás elődje, tehát könnyebb és több levegő-levegő rakétát tud magával vinni.

Vagyis egy esetleges tajvani konfliktus esetén ennek a repülőgép-hordozónak már nem kell annyira közel menni a tajvani felségvizekhez, aminek nyomán nagyobb biztonságban érezheti magát.

Szakértők megjegyzik, hogy a Fucsien még mindig nem érte utol képességekben az amerikai hajókat – például nem atommeghajtású, ami miatt kevesebb hely marad rajta a harci gépeknek, de a kínaiak már tervezik első, reaktorral hajtott hajójukat.

A kínai fegyveres erők rövidtávú célja, hogy 2027-re „teljesen modernizált hadsereggé”, és valamikor a század közepére „világszínvonalú” és az amerikaival megegyező képességű haderővé váljon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×