eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Golyók lyuggatta útjelző tábla a Belgorod orosz városba vezető út mentén a kelet-ukrajnai Harkiv nagyváros peremén 2023. február 24-én, az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború első évfordulóján.
Nyitókép: MTI/AP/Vadim Ghirda

Kik voltak azok a diverzánsok, akik „elhalasztották” Vlagyimir Putyin kaukázusi útját?

A Kreml közölte: lépéseket fog tenni, hogy ne ismétlődhessen meg a szerinte Ukrajna által támogatott nacionalisták és terroristák csütörtöki támadása egy, az ukrán határhoz közeli városban. Kijev azt állítja, Moszkva rendezett meg hamis akciót.

Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy fogalmazott, hogy Oroszországot "terrortámadás" érte az Ukrajnával határos Brjanszk város körzetében és lemondta tervezett kaukázusi útját. Az FSZB szövetségi biztonsági szolgálat szerint „csütörtökön ukrán nacionalisták hatoltak be a körzetbe, de visszaszorították őket és hatalmas tüzérségi csapást irányítottak rájuk”.

Azt, hogy pontosan mi is történt, nehéz a távolból megítélni az egymásnak ellentmondó nyilatkozatok alapján. A New York Times például „partizánokat” emleget, akik „egy időre hatalmukba kerítettek egy települést”. Alekszandr Bogomaz helyi kormányzó szerint a támadók két civilt megöltek és egy gyereket megsebesítettek.

Az állítólagos akciót egy, a Kreml ellen, Ukrajna oldalán harcoló orosz csoport, az Orosz Önkéntes Hadosztály vállalta magára és azt mondta: egy időre ellenőrzése alá vonta Ljubecsanye orosz falut. Ezt egy videóval próbálta alátámasztani, amelyen két fegyveres látható egy helyi egészségügyi központ előtt.

Egy másik videójuk egy közeli faluból származik. A TASSZ orosz hírügynökség megerősítette a Ljubecsanyében történteket. Szusanyi faluban pedig „sárga karszalagos személyek lövöldöztek és ijesztgettek embereket, teljesen megsemmisítettek egy gránátvetővel egy lakóházat”, majd gyorsan távoztak – írta.

A csoport azt mondta „azért jöttünk Brjanszkba, hogy megmutassuk a honfitársaknak, hogy van remény, hogy a szabad orosz nép fegyverrel a kezében harcolhat a rezsim ellen”.

Maga az orosz média is ellentmondásos jelentéseket adott ki. Az egyik szerint a „diverzánsok” hat embert túszul ejtettek. Később már nem ismételték ezt a verziót.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő közölte: lépéseket tesznek azért, hogy ne ismétlődhessen meg ilyen terrortámadás.

Közben Kijevben Mihajlo Podoljak elnöki tanácsadó azt állította, hogy Moszkva "klasszikus, szándékos provokációt rendezett meg" amivel igazolni akarja egy másik ország megtámadását és a növekvő szegénységet. „Rettegjetek a partizánjaitoktól” – írta még. Arra azonban nincs bizonyíték, hogy az orosz közvélemény elfordult volna a Kremltől.

A New York Times megjegyzi: Ukrajna szándékosan ködösen fogalmaz a határ túloldalán történő robbanásokról és incidensekről és arra utalt, hogy több mint tucatnyi orosz területen elkövetett dróntámadást hajthatott már végre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×