eur:
392.81
usd:
367.97
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Helyszínelő rendőrök Londonban 2023. január 14-én, miután egy autóból járókelőkre lőttek a brit főváros Camden negyedében. Négy nő és két kislány megsebesült, az egyik gyermek életveszélyesen.
Nyitókép: MTI/AP/PA/James Manning

Kolumbiai szál a sokkoló londoni templomi lövöldözésben

Gengszterfilmekbe illő bűntény miatt nyomoz a londoni rendőrség és csak a szerencsének köszönhető, hogy nem történt tragédia. A hatóságok őrizetbe vettek egy 22 éves férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy rálőtt egy temetési szertartáson a gyászolókra, majd elhajtott.

Hétfőn már kihallgatásra vitték azt a 22 éves, Londonban elfogott férfit, aki a gyanú szerint a brit főváros központjában, egy katolikus templomban gyászolók közé lőtt. A drive-by, tehát autós támadásban hatan sebesültek meg. Köztük volt egy életveszélyes lőtt sebet kapó hétéves kislány, aki úgy tűnik, életben marad és egy 12 éves lány, akit viszonylag gyorsan kiengedtek a kórházból. A többi sebesült 21 és 48 év közötti felnőtt.

Az eset a bohém életformájáról ismert Camden kerülethez tartozó, de valójában London központjában található Euston és Kings Cross vasútállomások közötti utcán, egy katolikus templomnál történt, ahol szombaton éppen gyászszertartás folyt.

Hétfőn a rendőrség bejelentette, hogy elfogtak egy 22 éves férfit, akit a támadással gyanúsítanak. Az információ szerint a jóval távolabbra fekvő, északi Barnet kerületben szedték ki egy autóból. Bár a rendőrség nem adott felvilágosítást arról, hogy mi lehetett az indíték, annyit kiszivárogtattak, hogy esetleg egy kolumbiai drogkartellhez köthető a példátlan incidens.

A támadás idején több mint 300 barát és hozzátartozó gyűlt össze a Szt. Alojsziusz templomban. Az 50 éves Fresia Calderont búcsúztatták, aki még novemberben halt meg egy vérrög következtében, miután Heathrow-n leszállt egy Kolumbiából érkezett gépről – és lányát, a 20 éves Sarát, aki három héttel később leukémiában halt meg.

Szemtanúk szerint

a gyászolók pánikszerűen menekültek, amikor egy fekete Toyotából ismeretlenek tüzet nyitottak rájuk.

A kolumbiai szál az lehet, hogy a tömeg által gyászolt Fresia Calderon volt férjét és Sara apját, Carloz Arturo Sanchez-Coronadót 2009-ben egy londoni bíróság öt és fél év börtönre ítélte. A férfit Kolumbiából adták ki a briteknek és a vád szerint ő volt egy londoni drogbanda pénzmosó-pénzszállítója és a bandának kapcsolatai voltak a hírhedt kolumbiai Cali kartellel.

Sanchez-Coronado szabadon engedése után hazatért Kolumbiába, de meg nem erősített találgatások szerint a támadók egy olyasvalakin akartattak bosszút állni, aki részt vett a hétvégi, londoni gyászszertartáson – írta a londoni esti lap, az Evening Standard.

Jeremy Trood atya, aki a szertartást vezette, azt mondta, hogy a gyászolók nagyon féltek és még azután sem akarták elhagyni a templomot, hogy megérkeztek a rendőrök és azt mondták, hogy most már biztonságban vannak.

„Egy nagyon felemelő emlékezést tartottunk, aztán egy csattanást hallottam és sikoltozást. Tiszta őrület volt, ami a templomban zajlott. Valaki azt kiabálta, hogy lőnek. Az emberek elkezdtek berohanni a templomba. Ez egy kis lakónegyed, még soha nem volt itt ilyen” – mondta a pap.

Érdekes módon ez Sir Keir Starmer, az ellenzéki Munkáspárt-vezér – így potenciális brit miniszterelnöknek – választókerülete. Így ő is kénytelen volt megszólalni és azt mondta: előfordulhat, hogy még szigorúbban kell büntetni az illegális lőfegyvertartást. A rendőrség szerint egy sörétes puskát használhattak,

a 48 éves sebesült nő sérülései maradandók lehetnek

– mondták a rendőrök. A londoni rendőrség adatai szerint 2020 óta harmadával csökkent a lőfegyverrel elkövetett incidensek száma Londonban, 2018-hoz képest pedig már felére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×