eur:
393.79
usd:
365.35
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Megrongált épületnél tűzoltók Vinnicjában 2022. július 14-én, miután orosz rakétatámadás érte a nyugat-ukrajnai várost.
Nyitókép: Efrem Lukackij

Az óvóhelyeken is tanulniuk kell az ukrajnai iskolásoknak

Ukrajnában szeptember elsejétől visszatérnek az iskolapadokba ott, ahol lehetséges. Csupán annyi az előírás, hogy légiriadó esetén mindenki vonuljon óvóhelyre és ott folytassa a tanulást. Az országban még nem mindenhol készült el a szükséges menedék, viszont nem is mindenki támogatja a jelenléti oktatást.

Az oktatási forma meghatározása mindenhol a megyei vezetésen és a szülőkön múlik, jelentette ki az ukrán oktatási miniszter Szerhij Skarlet úgy fogalmazott, minden szülő számára a gyermeke biztonsága az elsődleges, ezért ha a szülő úgy dönt, hogy a gyermekét nem engedi iskolába, és a távoktatást vagy az egyéni tanítást választja, akkor ezt gond nélkül megteheti, emiatt nem érheti negatív megkülönböztetés a tanulót.

Egy friss felmérés szerint Ukrajnában a legtöbb szülő és tanár az online tanulást támogatja. A kérdőívből kiderül, hogy a digitális oktatást keleten részesítik előnyben a legtöbben. De az ország északi és központi megyéiben élők szintén nem támogatják a hagyományos oktatást –

alig 20 százalék áll az iskolába járás pártján.

A nyugati megyékben ez az arány már jóval magasabb. A közvélemény-kutatás szerint Kárpátalján a megkérdezettek 18 százaléka online, míg 56 százaléka offline szeretné megkezdeni a tanévet. Országos szinten itt a legmagasabb a tantermi oktatást előnyben részesítők száma.

Az iskolába járáshoz viszont az kell, hogy ha nem is bombabiztos, de legalább egy egyszerű óvóhelyet kialakítsanak a tanintézményben, ahová légiriadó esetén mindenkinek le kell vonulnia.

Jelenleg Ukrajnában még tart az óvóhelyek kialakítása, ugyanis sok tanintézmény még pincével sem rendelkezett, vagy ha igen, az nagyon elhanyagolt állapotban volt.

Valahol jobb híján egy közelben lévő alagsorba vagy magánépület pincéjébe fogják átterelni a gyerekeket a légiriadó idején.

A legfrissebb adatok szerint már az ország oktatási intézményeinek 80 százalékát ellenőrizték, s csupán 41 százalékuk áll készen a jelenléti oktatásra. Kárpátalján is tart az iskolai óvóhelyek felkészültségének felmérése.

A Beregszászi kistérséghez 62 tanintézmény tartozik. Itt a legtöbb épület már megkapta az engedélyt az óvóhely működtetésére és már csak az maradt hátra, hogy kényelmesebbé varázsolják a termet, mondta el Babják Edit. A beregszászi oktatási osztály vezetője hozzátette, az óvóhelyek kialakítására nem kaptak állami finanszírozást, a felújítást a helyi költségvetés állta.

A javaslatok szerint a gyerekek a légiriadó alatt sem ülhetnek tétlenül, hanem miután az óvóhelyre menekültek, folytatniuk kell a tanulást. Ezzel kapcsolatban Babják Edit megjegyezte, nehezen tudja elképzelni, hogy ez megvalósítható lenne. A beregszászi oktatási osztály vezetője arra is kitért, hogy nagy problémát jelent az, hogy a legtöbb iskolai óvóhelyen hiányzik az internethozzáférés, de néhol még víz vagy toalett sincs.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×