INFORÁDIÓ
2022. június 29. szerda
Péter, Pál

f-35

dél-kínai-tenger

repülőgép

repülőgép-hordozó

Amerikai–kínai versenyfutás egy tengerbe esett vadászgépért

Amerikai–kínai versenyfutás egy tengerbe esett vadászgépért

A hétvégén is folytatódott a versenyfutás a Dél-kínai-tengerbe zuhant amerikai lopakodó szupergép kimentésére. A gép egy repülőgéphordozó fedélzetéről csúszott a vízbe, és az Egyesült Államok szeretné elkerülni, hogy a csúcstechnológia Kína kezére jusson.

Hét ember sérült meg, amikor egy F-35-ös a tengerbe csúszott a Carl Vinson amerikai repülőgép-hordozó fedélzetéről. A hétvégén képek és egy videó jelent meg a még a víz felszínén lebegő, de süllyedő repülőről, amelyet az amerikai haditengerészet hitelesnek nevezett.

A harci gépnek „leszállás közben merültek fel problémái” és ezután esett a vízbe – fogalmaztak a hatóságok. Feltételezések szerint a futóműve sérült meg. A haditengerészet szerint a leszálló gép a fedélzetnek csapódott – de csak minimális kárt okozott. A felvételeket egy a fedélzeten lévő személy szivárogtatta ki és most vizsgálat indult az incidens és a szivárogtatás ügyében.

Washington aggódik, hogy Kína, amely magáénak mondja a Dél-kínai-tenger nagy részét, megpróbálhatja kimenteni a gépet vagy kivenni belőle azokat az alkatrészeket, amelyek alapján megismerheti az amerikai technológiát. A kínaiak az érdekszférájukba való behatolásnak tekintik, hogy amerikai hadihajók járőröznek a felségvizeik közelében és a helyzetet tovább komplikálja a Tajvan körüli feszültség. Kína szakadár tartománynak tekinti a szigetet, amelyet a világ sok országa gyakorlatilag önálló országként kezel.

„A kínaiak megpróbálják majd felkutatni a roncsot, és tengeralattjáróik segítségével megvizsgálni” – mondta Carl Schuster, az amerikai csendes-óceáni flotta felderítő központjának egyik volt igazgatója. A gép kiemelése nem lenne túl nagy gond, mert a tenger nem túl mély a kérdéses szakaszon – mondták szakértők.

Három hónap alatt már másodszor kényszerül az amerikai haditengerészet kimenteni vízbe esett F-35-öst. Novemberben a brit Királyi Haditengerészet egyik hajójáról felszálló gép esett a tengerbe, a pilóta sikeresen katapultált, majd a britek az amerikaiak segítségét kérték a gép felhozatalához.

A CNN szerint a kínai „kibererők” már így is az F-35-ösökről szóló titkos információk birtokában vannak. Ezekhez még 2007-ben, kémkedés útján jutottak hozzá – vélik az amerikaiak. 2014-ben nyilatkozó amerikai illetékesek szerint a gyanút erősíti, hogy ezután látványosan fejlődni kezdett a J-20 kínai fejlesztésű lopakodó harcigépprogram.

A kínaiak számára viszont a főnyeremény az lenne, ha egy valódi F-35-öst tudnának megvizsgálni.

„A repülő konkrét elemeit akarják látni, hogyan illesztették össze, mik a sebezhető pontjai” – mondta Bryce Barros elemző a BBC-nek.

A hosszú ideig fejlesztett F-35-ös az amerikai és szövetséges légierők legtöbb csúcstechnológiával ellátott gépe. Annyira fontosnak számít, hogy Washington még azt is megválogatja, melyik NATO-szövetségese juthat hozzá – így például, amikor Erdogan török elnöknek elhidegült a viszonya az Egyesült Államokkal, és orosz légvédelmi rakétákat vett, az amerikaiak leállították az F-35-ösök eladását Törökországnak.

Nyitókép: Twitter

Kapcsolódó hang

Amerikai–kínai versenyfutás egy tengerbe esett vadászgépért
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018