eur:
394.52
usd:
369.69
bux:
65160.61
2024. április 19. péntek Emma

Teraszok, üzletek, szolgáltatások - heteken belül jön a nyitás Csehországban

Április 12-én, azaz jövő héten hétfőn lejár a szükségállapot ideje Csehországban, melynek meghosszabbítását már nem fogja kérni az Andrej Babiš vezette kormány. A csehek e hónap végére tervezik az üzletek és szolgáltatások fokozatos megnyitását.

Ján Hamáček cseh belügyminiszter, az országos válságstáb elnöke jó hírrel örvendeztette meg a Mladá Fronta Dnes című napilap keddi számának olvasóit. A vele készített interjúban elmondta, azzal számol, ha továbbra is a jelenlegihez hasonló ütemben javul majd a járványhelyzet Csehországban, akkor április végén már megnyithatnak a vendéglők teraszai, és elkezdődhet a hónapok óta zárva tartó üzlethelyiségek, szolgáltatások megnyitása.

Andrej Babiš miniszterelnök húsvét vasárnap jelentette be, hogy a kormány már nem fogja kérni a szükségállapot újbóli meghosszabbítását a parlamenttől. A fokozatos hosszabbítást eddig is nagy viták övezték a képviselőházban. A kormánypártiak szerint a szükségállapot volt a legtöbb járványellenes intézkedés bevezetésének feltétele, az ellenzék ugyanakkor kifogásolta ezt az érvelést. A szükségállapot még öt napig lesz érvényben, majd április 12-étől megszűnik a lakosság mozgásának korlátozása és az éjszakai kijárási tilalom is.

A társadalmi életet és a gazdaságot korlátozó intézkedések fokozatos enyhítésének konkrét tervét a továbbiakban az egészségügyi minisztérium dolgozza ki. Ján Hamáček a lapinterjúban elégedettségét fejezte ki. Úgy véli, hogy a szigorú óvintézkedések meghozták a várt eredményt, és hozzájárultak a járvány terjedésének korlátozásához. Azt ugyanakkor elismerte, hogy

az iskolák jövő hét hétfőre tervezett részleges megnyitásáról még nem alakult ki egységes álláspont a kormánytagok között.

Az oktatásügyi és az egészségügyi tárca szeretné, ha április 12-étől az óvodások visszatérhetnének az óvodába, az általános iskolák alsó tagozatos tanulói pedig az iskolapadokba. Az osztályok fele felváltva egy hetet töltene az iskolában, míg a másik héten távoktatás lenne. Az elképzelés azonban nem tetszik Andrej Babiš kormányfőnek, aki az e heti kormányülésen akarja megvitatni, miképp folytatódjék a jelenléti oktatás.

Bárhogy is alakul majd az iskolanyitás, már látni a fényt az alagút végén. Csehországban az utóbbi hetekben fokozatosan enyhült a járvány, és csökkent a kórházak leterheltsége is. Bár a vállalkozói szféra minél hamarabb nyitást szeretne a szolgáltatásokban és a kiskereskedelemben, a kormány óvatos. Ján Hamáček belügyminiszter azt mondta: tavaly engedtek a nyomásnak, s bebizonyosodott, hogy ez nem volt jó lépés. „Ha folytatódik a helyzet javulása, nyitni fogunk, de elsietni nem akarjuk ezt az intézkedést” – szögezte le az országos válságstáb elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Újra támad az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Újra támad az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Jön a Portfolio következő lakossági befektetési eseménye, a Portfolio Investment Day 2024. Május 16-án várjuk azokat, akik a legtöbbet szeretnék kihozni megtakarításaikból! Előadóink cégvezetők, pénzügyi vezetők, portfóliómenedzserek, elemzők és profi befektetők, akiktől releváns befektetési ötleteket szerezhetnek a jelenlévők. A konferencián kiemelten foglalkozunk a hazai állampapírokkal, a nyersanyagpiacokkal, a kriptoeszközökkel, valamint hazai és nemzetközi részvényekkel.   A rendezvényen velünk lesz többek között Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója, Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója, és a Cápák közöttből jól ismert Balogh Petya és Orbók Ilona is. Az eseményre itt lehet regisztrálni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×