eur:
395.42
usd:
364.53
bux:
65618.14
2024. március 19. kedd Bánk, József
A Liverpool edzését nézi egy kisfiú apja nyakában 2020. május 19-én. Az angol első osztályú labdarúgó-bajnokságban szereplő klubok az előző napon folytatott rendkívüli megbeszélésen egyhangúlag döntöttek arról, hogy a koronavírus-járvány miatti többhetes kényszerszünetet követően május 19-től kis csoportokra bontva (legfeljebb öt fő) megkezdődhetnek a maximum 75 percig tartó edzések. A tréningeken egyelőre kerülni kell azokat a gyakorlatokat, amelyek során a játékosok testi kontaktusba kerülhetnek egymással, ezen felül pedig a labdarúgóknak be kell tartaniuk a távolságtartásra vonatkozó szabályokat is.
Nyitókép: MTI/EPA/Peter Powell

Példátlan válság fenyegeti a sportot Nagy-Britanniában

A brit futballdrukkereknek egyelőre le kell mondaniuk arról, hogy visszatérhessenek a meccsekre. Ez is az egyik eredménye a brit kormány új szabályozásának, amit a koronavírus-járvány második hulláma miatt hozott. Korábban felmerült, hogy néhány ezer embert beengednek a lelátókra és egymástól távolra ültetik őket, de most jegelik az ötletet.

A szurkolók lelkesedése, a vicces rigmusok, a tömeget átható izgalom - az angol Premier League ezért egyike a világ legszórakoztatóbb futballbajnokságainak, a stadionban és a tévéképernyő előtt egyaránt.

A koronavírus-járvány miatti karanténok és szigorítások azonban sok mindent felülírtak és a szurkolók bánatára tavasszal félbeszakították a szezont. Nyáron jött a reménysugár: igaz, zárt stadionokban, de újraindultak a meccsek és közvetítésekbe - hangulatjavítónak - még a régi időkből ismert stadionzajt is bekeverték.

Lehet, hogy még fél évig nem lehet meccsre menni

Most, a megugrott fertőzési ráta és a brit kormány új intézkedései nyomán azonban úgy tűnik, hogy drukkereknek akár jövő márciusig várniuk kell, mire visszatérhetnek a meccsekre. A kabinet eddig azt tervezte, hogy októbertől az ülőhelyek minimum egynegyedét, maximum egyharmadát megtöltsék.

Tesztelték is a lehetőséget: augusztusban például barátságos meccset játszott egymással a Brighton és a Chelsea. A déli város stadionjában a nézők úgy ülhettek, hogy volt köztük egy szabad szék. A kísérlet során 2500-ra limitálták a látogatók számát, de ez még mindig jobb volt, mint a teljesen üres stadionok képe, ahol emberfejeket idéző molinókkal fedik le a széksorokat. A női szuperligában a West Hamet 9-1-re legyőző Arsenal meccsére pedig szeptember 12-én ezer drukkert engedtek be.

Kedden tanácskozást tartottak a nagyvilág által is figyelemmel kísért brit sportágak felügyelő szervei. A találkozón a futball, a krikett, a rögbi, a Forma-1 és a lóversenysport képviselői vettek részt. Itt közölte velük a brit parlament illetékes bizottságának vezetése: készüljenek a tél folyamán is a nézők nélküli rendezvényekre. Annyi biztatást kaptak, hogy az intézkedést “folyamatosan felülvizsgálják”.

"Válság fenyegeti a brit sportot"

A hír súlyos csapás a sportgazdaságnak, benne a különböző kluboknak. Richard Masters, a Premier League vezérigazgatója nemrég azt mondta a BBC-nek: “kritikai fontosságú, hogy a drukkereket a lehető leghamarabb visszaengedjék az arénákba. Ha ezt elmulasztják, akkor a 2020-21-es évad 700 millió fontos veszteséget hoz majd.

Egy másik szervezet, az másod-, harmad- és negyedosztály csapatait tömörítő Angliai Futball Liga (EFL) szerint a bajnokságo 50 millió fontot vesztettek már eddig is az elmaradt jegyeladások miatt, és további 200 millió fontos veszteségre készültek fel, ha zárva maradnak a stadionok.

A BBC elemzése szerint a brit sport világát példa nélküli válság fenyegeti. A sportvezetők megértik, hogy a járvány kezelésének szempontjából gondot jelenthet, amikor a drukkerek tömegesen érkeznek vagy távoznak egy meccsről vagy a szünetben a büfénél gyülekeznek. Viszont dühíti őket, hogy a kormány nem látja érvelésüket:

szerintük sokkal biztonságosabb nem egy pubban, hanem egy arénában, másoktól biztonságos távolságra ülve nézni egy meccset.

Olyan statisztika és tanulmány egyelőre nem áll rendelkezésre, amely választ adna arra, hogy a drukkerek visszatérése tényleg növelné-e a fertőzési rátát.

Azt követően, hogy a brit kormány több mint másfél milliárd fonttal kimentette a művészeti ágazatot, nő a nyomás, hogy hasonló támogatási alapot hozzon létre a sportágazat számára.

Eddig több mint száz brit sportszövetség írta alá azt a közösen levelet, amelyben sürgős segélycsomagot kértek Boris Johnson miniszterelnöktől.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×