INFORÁDIÓ 
2020. július 12. vasárnap
Dalma, Izabella

szlovákia

koronavírus

volkswagen

Igor Matovic, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű jobboldali ellenzéki párt elnöke egy televíziós interjú előtt Pozsonyban 2020. március 1-jén, a szlovák parlamenti választások másnapján. A párt a leadott szavazatok csaknem 25 százalékával végzett az első helyen.

Szlovákia már a károk számolgatásánál tart

30 százalékkal vetette vissza a koronavírus a szlovák gazdaságot.

A koronavírus-járvány miatt a szlovák gazdaság teljesítménye 30 százalékkal csökkent. Igor Matovič szlovák kormányfő cáfolta azokat a híreszteléseket, melyek szerint a jelenlegi szigor kivérezteti a gazdaságot.

A miniszterelnök szerint ha hirtelen mindent kinyitnának, az csupán 2 százalékkal emelné meg a gazdasági mutatókat.

A jövő héttől azonban fokozatosan feloldhatják a járványügyi korlátozásokat Szlovákiában.

A keddi bejelentés szerint 66-tal emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma Szlovákiában. Ezzel 835-re emelkedett az országban igazoltan fertőzöttek száma. A legfrissebb adatok szerint 29 217 teszt hozott negatív eredményt. Szlovákiában eddig 113 gyógyult van, közülük 31-en igényeltek kórházi ellátást, a többi beteg otthoni karantén alatt gyógyult ki a fertőzésből. Két halálos áldozatot követelt eddig a Covid-19.

Igor Matovič kormányfő kedd délben tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a kórházakban már elvégezhetik a szükséges, előre betervezett műtéteket, melyeket eddig a járvány miatt voltak kénytelenek elhalasztani. Az operációk elindítását a páciensek egészségi állapotához igazítják.

A miniszterelnök a koronavírus gazdaságra gyakorolt hatásairól is szót ejtett. Közölte, hogy a járvány miatt a szlovák gazdaság teljesítménye 30 százalékkal csökkent. A gazdaság 70 százaléka azonban működik, és a kormány rendelkezéseinek köszönhetően az embereknek nem kell félniük, ha munkába mennek.

„A gazdaságunk attól függ, hogy a németek akarnak-e majd Volkswagent venni a pozsonyi gyárunkból”

– fogalmazta meg a miniszterelnök leegyszerűsítve az ország kiszolgáltatottságát.

Matovič hangsúlyozta azt is, hogy a hirtelen nyitás súlyos következményekkel járhatna. Elképzelhető ugyanis, hogy bizonyos jelenleg is működő gyárakban megjelennének a fertőzöttek, ezeket a gyárakat pedig meghatározott időre be kéne zárni. A termelés felfüggesztése pedig sokkal rosszabb volna a gazdaság számára.

Mint mondta, néhány kérdés válaszra vár még, hogy szakemberekkel közösen meg tudják vitatni a jelenleg zárva tartó boltok újranyitásának lehetőségét. Elmondta, várhatóan jövő hét hétfőn teszik közzé azt a tervet, amely választ ad arra, hogy mely boltok, mikor és milyen megkötések mellett nyithatnak majd ki.

Szlovákia járványgörbéjével ITT lehet ismerkedni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018