eur:
389.22
usd:
362.02
bux:
68514.47
2024. május 8. szerda Mihály
Az Amerikai Egyesült Államok zászlaja tükröződik a Nasdaq értéktőzsde ablakán a New York-i Times Square-en 2020. március 24-én. Jelentős emelkedéssel nyitottak a New York-i tőzsde irányadó indexei, a kockázatvállalási hangulat sokat javult azokra a jelekre, hogy közel a megállapodás az amerikai kormányzat kétezer milliárd dolláros gazdasági mentőcsomagjáról.
Nyitókép: MTI/EPA/Bryan R. Smith

Elemzők: változás jöhet a pénzpiacokon

Hétfőn emelkedéssel nyitottak a világ tőzsdéi a koronavírus-halálozások lassuló üteme miatt. Az olaj ára viszont tovább csökkent, mert késtek a túlkínálat csökkentéséről szóló szaúdi-orosz tárgyalások.

Bizakodó volt a hangulat a pénzpiacokon hétfő reggel. A befektetőket némileg megnyugtatták a nyugat-európai országokból érkező hírek, amelyek szerint mérséklődött a koronavírussal összefüggő halálozások növekedési üteme.

A határidős amerikai részvények 4%-os emelkedést produkáltak az ázsiai tőzsdék 2 és 4% közötti növekedési teljesítménye nyomán, miután Trump elnök arra utalt, hogy az Egyesült Államokban is hasonló a halálozási trend.

Londonban a FTSE index 3,2 %-os pluszban nyitott, a német DAX pedig 4%-kal magasabban állt reggel, mint a múlt heti záráskor.

„Örömteli a piaci stabilizálódás, de valami nagyon törékeny” – mondta a Societé Générale csoport Ázsiai befektetési stratégiai igazgatója.

Szakértők azonban úgy gondolják,

hogyha a halálozások növekedési üteméről szóló hírek továbbra is biztatók maradnak, akkor néhány napos emelkedés várható a tőzsdéken.

Közben a nyersanyagpiacon a Brent-típusú kőolaj hordónkénti ára 4 dollárt esett annak nyomán, hogy Szaúd-Arábia és Oroszország csütörtökre halasztotta eredetileg hétfőre tervezett tárgyalását a kitermelés szabályozásáról.

Egyszerre bírálják Kínát politikája miatt és várják tőle a gazdaság beindítását

Kínában egy nemzeti ünnep miatt zárva voltak a pénzpiacok, így azok nem tudtak reagálni azokra a hétvégi hírekre, amelyek szerint emelkedett az országban a fertőzések és a tünetmentes esetek száma is – bár igaz, hogy a szám hivatalosan 30 alatt maradt.

Kínát nyugaton ugyanakkor hatalmas dezinformációs kampánnyal vádolják. A brit parlament külügyi bizottságában ködösítéssel és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) félrevezetésével vádolták Pekinget, valamint azzal, hogy a kezdetekben megpróbálta elkendőzni, mi történt. „Ez életekbe került” – írták a jelentésben.

A piacok viszont közben azt várják, hogy mikor indul meg felfelé a kínai gazdaság és más ázsiai gazdaságok is. Fontos lesz, hogy az egykori Covid-19 epicentrumban, Vuhan városában miként oldják fel a karantént és a korlátozásokat. Elemzők ugyanakkor megjegyezték, hogy Kínában sok dolgozónak még mindig izolálnia kell magát vagy be kell tartania a biztonságos távolságot, hogy elkerüljék a járvány második hullámát.

A pandémia hatására a legtöbb befektető egyébként az állampapírokban keresett menedéket, és ezek hozamai rekord alacsony szintre süllyedtek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Kiderült, mi lesz az üzemanyagárakkal -  Így reagál a Mol árfolyama!

Kiderült, mi lesz az üzemanyagárakkal - Így reagál a Mol árfolyama!

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő, ami elsősorban az OTP eséséből adódik. A hazai nagypapírok közül már csak a Mol van pluszban, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×