eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Védőmaszkos vásárlók egy barcelonai piacon 2020. március 27-én. Spanyolországban 57 786-ra emelkedett a fertőzöttek száma, a járványban eddig 4365-en vesztették életüket.
Nyitókép: MTI/AP/Emilio Morenatti

Nehezen bírják a karanént a spanyolok és olaszok, büntet a rendőrség

A koronavírus-járvány legpusztítóbb napját élte át Spanyolország, ahol már meghaladja a 8 ezret a halottak száma. A folytatódó karantén kikezdte az emberek türelmét – közel ezer személyt tartóztattak le a tilalmak megsértése miatt, volt, akit bottal ütöttek a rendőrök.

Szerdán jött az újabb sötét spanyol statisztika: 864 ember halt meg 25 óra alatt a Covid-19 betegségben. Ezzel a spanyol halálozások száma már 8200 körül tartott, az igazolt fertőzések száma pedig meghaladta a 94 ezret és az olaszok 100 ezres adatához közelített.

Miközben harmadik hetébe lépett a spanyol karantén, a korlátozásokat betartatni próbáló rendőrséget erőszakos fellépésekkel vádolták meg.

Ütöttek a rendőrök

A különbözőképp reagáló brit rendőri erőkhöz hasonlóan a spanyol hatóságok lépéseit is bírálják. Többszáz embert tartóztattak le vagy bírságoltak meg szabálysértések miatt, de emellett napvilágra került egy erkélyről felvett videó, amin bottal ütnek meg egy agresszíven fellépő nőt, miután a rendőrök letartóztatják a fiát.

A spanyol szabályok szerint az emberek csak egyedül mehetnek el boltba, orvoshoz vagy az alapvető fontosságúnak számító munkahelyre, és híradások szerint ezért állították meg a párt.

A rendőrség szerint az egyik gyanúsított azt állította, hogy koronavírus-fertőzött volt, és ráköpött az egyik rendőrre.

Aktivisták szerint viszont a párt túlkapás érte, marokkói származásuk miatt.

Nemrég egy hasonló, Skóciában felvett videót adtak közre, azon a rendőrök nem alkalmaznak erőszakot, de nem is derül ki, mi történik a magát fertőzöttnek mondó, megállított férfivel.

A spanyol rendőrség közben 926 embert tartóztatott le és 102 ezer személyt bírságolt meg a karanténszabályok megsértése miatt.

A legtöbb személyt azért büntették meg, mert hétvégi vagy második otthonába próbált eljutni, ami most tilos. A spanyol bírságok 100 és 600 ezer euró közötti összegek lehetnek.

A rendőrök letartóztattak egy az El Camino zarándokúton haladó francia férfit, továbbá három olyan embert is Barcelona környékén, akik egy nagy baltát vittek magukkal és a rendőrök szerint betörésre készültek.

Szervezkedik a szicíliai maffia

Közben puskaporos hordóként írják le a dél-olaszországi hangulatot, ahol 3,7 millió ember dolgozik a fekete gazdaságban és így nem jogosult szociális segélyre. Palermóban a rendőrök szerint a maffiózók a közösségi médián szervezik üzletek kifosztását, és volt már olyan, hogy lakosok nem voltak hajlandók fizetni a boltokban.

Közben tönkrement egy Szicíliát a szárazfölddel összekötő komptársaság, és így kevesebb élelmiszer és gyógyszer jut el a szigetre.

Miközben az állam rogyadozik, illetékesek attól félnek, a maffia töltheti ki az űrt.

„Gyorsan kell fellépnünk, a feszültség erőszakot szülhet”

– mondta Leoluca Orlando palermói polgármester.

Conte miniszterelnök ezért közel 4,5 milliárd eurót küldött egy szolidaritási alapból a déli országrésznek, az összeget élelmiszerkuponként lehet majd felhasználni. Helyi illetékesek szerint azonban ez a pénz is kevés.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×