eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Boris Johnson, a kormányzó brit Konzervatív Párt újonnan megválasztott vezetője és miniszterelnöke beszél a voksolás eredményhirdetése után a párt londoni rendezvényén 2019. július 23-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Boris Johnson "pengeélen fog kormányozni"

Boris Johnson lesz a következő brit miniszterelnök – erről döntött a konzervatív párttagság, amely 2:1-hez arányban támogatta az erősen euroszkeptikus és a kemény brexitben hívő volt külügyminiszter megválasztását. Johnsonra azonban a parlamenti erőviszonyok miatt nehéz kormányzás vár.

Bejött a papírforma, szerdától Boris Johnson Nagy-Britannia új miniszterelnöke. A konzervatív pártvezéri és így kormányfői posztról szóló belső szavazáson azonban a vártnál jobb eredményt ért el vetélytársa, a mérsékeltebbnek tartott Jeremy Hunt, de fele annyi voksot kapott, mint az euroszkeptikus fő esélyes Johnson.

Theresa May leköszönő miniszterelnök azonnal gratulált utódjának és azt írta a Twitteren: itt az ideje, hogy a konzervatívok együtt dolgozzanak a brexit megvalósításán. Ugyanakkor egy olyan uniós kilépést emlegetett, amely „az egész Egyesült Királyság számára előnyös lesz”.

A cél: távol tartani a munkáspárti Jeremy Corbynt a kormányra kerüléstől.

Johnson megválasztása előtt a leköszönő May-kabinet egy újabb tagja, Sir Alan Duncan befolyásos külügy államtitkár mondott le, aki egy parlamenti lépéssel még akadályozni is próbálta Johnson megválasztását. Ez a lépése azonban elbukott.

Duncan elköszönő levelében azt írta: „tragikus, hogy amikor Európa és más régiók domináns intellektuális és politikai ereje lehettünk volna, minden egyes munkanapunkat a brexit sötét fellege alatt kellett eltöltenünk. Sajnálom, hogy véget ért az Ön miniszterelnöksége, jobbat érdemelt volna” – írta a brexitbe belebukott May-nek.

Egyes elemzők szerint közben az ambícióját végre megvalósító Johnson „pengeélen fog kormányozni”.

„Megkapja a mandátumot a megállapodás nélküli brexitre, de nem lesznek mézeshetek, nem élünk normális időket” – írta elemzésében a Sky News.

Johnson fő fejfájása az lehet, hogy elveszítheti a parlamenti többségét

– azaz az épphogy kormányozni képes Maynél is kevesebb támogató képviselője lehet, ami előrevetíti egy előrehozott választás és egy esetleges munkáspárti győzelem lehetőségét. Küszöbön áll az időközi választás, ahol képviselőt veszthet a liberális-demokraták javára.

Megválasztása előtt egy sor konzervatív miniszter – egyben képviselő - választotta a távozást, mintsem hogy vele dolgozzon, sőt azt is jelezték: ők az általa lehetőségnek tartott „kemény brexit” megakadályozásán lesznek. 47 parlamenti képviselő mondott nemet a frakciófegyelemre múlt csütörtökön, megpróbálva megakadályozni, hogy Johnson egy procedurális trükkel a brexit kilépési határidőhöz időzítse a parlamenti szünetet és így megakadályozza, hogy a törvényhozás blokkolja az alku nélküli kilépést.

Ez elvezethet egy olyan patthelyzethez, amibe May már belebukott, és felmerül a lehetőség, hogy ismét csúszhat a britek távozása az EU-ból.

Kommentátorok szerint Johnson első és legfontosabb célja az lesz, hogy túlélje az első száz napját. Ezt követően viszont a nagy feladat számára a brexit-ígéretek betartása és az optimista brexit-jövő megvalósítása lesz – de parlamenti támogatás nélkül előrehozott választásokra kényszerülhet.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×