eur:
393.42
usd:
368.4
bux:
65930.86
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Donald Trump amerikai elnök sajtótájékoztatót tart a washingtoni Fehér Házban 2018. november 7-én, az elnöki ciklus félidejében tartott, úgynevezett félidős kongresszusi választások másnapján. Az előrejelzések szerint a Demokrata Párt megszerzi a többséget a szövetségi képviselőházban a Republikánus Párttól, a kormányzó republikánusok viszont növelik többségüket a szenátusban. Trump óriási sikernek nevezte a választások eredményét.
Nyitókép: Shawn Thew (MTI/EPA)

Donald Trump üzletet kötne

Az amerikai költségvetést és az államot részben bénító patthelyzetről tárgyalna a pártokkal Donald Trump. Az elnök ugyanakkor még mindig szövetségi pénzeket akar kicsikarni a mexikói határra tervezett kerítéshez. Közben szövetségi közalkalmazottak tömegei veszítik el fizetésük egy részét.

Demokrata és republikánus törvényhozókat is tárgyalásra hívott Donald Trump, miközben folytatódik az amerikai államgépezet egy részét megbénító költségvetési patthelyzet az Egyesült Államokban.

Az elnök ugyanakkor jelezte, bármilyen megállapodás feltétele, hogy pénzt különítsenek el egy szavai szerint „jófajta régimódi falra”, amelyet a mexikói határon húznának fel a migráció fékezésére.

Donald Trump közölte: a maga részéről

"kész, hajlandó és képes" tárgyalni, de nem enged már 2016-ban is hatalmas felzúdulást kiváltó kampányígéretéből.

A szövetségi közalkalmazottak tömegeit kényszer- és gyakran fizetetlen szabadságra küldő költségvetési patthelyzet és az állam részleges lebénulása már második hete tart a tengeren túlon.

Kommentátorok szerint a bénultság még eltarthat egy darabig, mivel a kongresszusi demokraták nem hajlandók adófizetői pénzeket felszabadítani Trump vitatott határfalprojektjére. A Demokrata Pártban közölték azt is, hogy saját törvényjavaslatot nyújtanak be a költségvetési patthelyzet feloldására, amely szerintük lehetővé tenné a szövetségi kormányzás újraindítását a fal finanszírozása nélkül.

Trump azonban hajthatatlan és a Twitteren bombázza üzeneteivel a demokratákat: "A határbiztonság és ez a fal dolog és a bénultság nem az, amivel Nancy Pelosi meg akarta kezdeni kongresszusi elnöki tevékenységét! Kössünk alkut!" – írta az alsóházban többséget szerzett demokraták közül kikerült új kongresszusi elnöknek a Fehér Ház ura.

Maguk a demokraták hivatalosan csütörtökön veszik át az alsóház irányítását élükön a veterán Pelosival, amikor az összeülő új Kongresszus várhatóan hivatalosan is megerősíti posztján.

Az elnök és az alelnök után így pályafutása során már másodszorra ő lesz az Egyesült Államok harmadik számú közjogi méltósága és egyben a legmagasabb posztot betöltött nő is.

Bár a demokraták azt mondják, egy sor új törvény szavaznak meg, például az államot sújtó költségvetési patthelyzet feloldásáról, a szenátust uraló republikánusok előre közölték: olyan tervezetről nem hajlandók szavazni, amit az elnök nem írna alá. Azaz,

három hatalmi ágból kettő blokkolni próbálja a demokrata terveket és ha nem tudják az elnökről leválasztani a republikánusokat, akkor valószínűleg alkut kell kötniük Trumppal.

Az elnök most a demokratákra mutogat és azt mondja: a Fehér Házban töltötte az ünnepeket és továbbra is kész a megállapodásra, de ez szerinte csak akkor lehetséges, ha hagyják neki megépíteni a falat, amely nélkül szerinte nincs biztonságban az ország.

Egyelőre tehát folytatódik a világ legerősebb államának részleges bénultsága, amely például azzal jár, hogy

Washingtonban zárva tart 19 szövetségi múzeum és az állatkert, az ország nyugati részében pedig több nemzeti parkot fenyeget bezárás, mert nem tudják fizetni a parkőröket.

A migráció vélt vagy valós problémája közben a politikai pingpong tárgyává vált az amerikai közéletben. Az Óév utolsó, kaotikus heteiben migráns családokat tartóztattak le, majd engedtek ki az utcára, egyeseket megtámadtak és a fogva tartás során meghalt két kisgyermek.

Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.

Ennyire vegyes a kép Európában a gázai konfliktussal kapcsolatban

Az öreg kontinensnek közben már nem igazán osztanak lapokat, sokkal inkább a térségi szomszédoknak, illetve az Egyesült Államoknak - vélekedett az InfoRádióban Sayfo Omar (Migrációkutató Intézet). Jól látható szerinte, hogy a kormányok elsődleges célja, hogy a konfliktus ne terjedjen át az utcákra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Megint ütöttek egyet a forinton

Megint ütöttek egyet a forinton

Szerdán gyengült a dollár ez elmúlt napok jelentős erősödését követően, ez pedig a forintnak is segített: az euróval szemben a 393-as, a dollárral szemben pedig egészen a 368-as szintekig erősödött vissza a magyar fizetőeszköz. Ezt követően csütörtök reggel is tovább tudott erősödni a forint, egészen 392-ig jutott az euróval szemben, itt azonban elfogyott a lendület és már délelőtt 394 közelébe visszaütötték a magyar fizetőeszközt. Ami a gazdasági eseményeket illeti, csütörtökön az ÁKK kötvényaukciót tart, délután pedig az amerikai lakáspiacról újabb adatot közölnek, utóbbi a monetáris politikai kilátások szempontjából érdekes. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×