eur:
392.61
usd:
365.29
bux:
66594.95
2024. április 26. péntek Ervin
London, 2018. augusztus 14.Rendőrök helyszínelnek a londoni parlament épülete közelében, ahol biztonsági kordonokba hajtott egy autó 2018. augusztus 14-én. A rendőrség tájékoztatása szerint három járókelő és egy kerékpáros megsérült, a sofőrt letartóztatták. (MTI/AP/Frank Augstein)
Nyitókép: (MTI/AP/Frank Augstein

Mit lehet tudni a londoni merénylet gyanúsítottjáról?

A londoni Parlamentnél kedd reggel elkövetett autós merényletkísérlet a helyszínen azonnal letartóztatott tettese a rendőrségi őrszobán megtagadta adatai közlését, de hamar kiderült, hogy egy 5 éve Angliában élő, huszonkilenc éves szudáni.

Kedd reggel Londonban, a Parlament előtt egy autó hirtelen irányt váltott, elütött több járókelőt és belehajtott a közlekedési lámpa zöld jelzésére váró kerékpárosok csoportjába is, egy biciklista nőt megsebesítve. Vezetője ezután ráadta a gázt és a Parlament épülete felé robogott, de autója az épületet védő acél és beton kordonba ütközött.

A fegyveres őrség azonnal kirángatta a volán mögül a fekete bőrű fiatalembert, és bilincsbe verve elvezették. A dél-londoni őrszobán teljes hallgatásba burkolózott, de hamar kiderült, hogy Salih Khater 29 éves brit állampolgár, aki az afrikai Szudánból öt éve vándorolt be Angliába, és egyedül él Birminghamben, egy szegényes első emeleti garzonlakásban, egy internetkávézó üzlethelyisége fölött. Olyan része ez az észak-angol iparvárosnak, ahol a múltban már számos iszlám dzsihadistát őrizetbe vettek.

Khater nem szerepelt az elhárítás nyilvántartásában.

Rátaláltak Facebook-bejegyzéseire is, ezek szerint Szudánban műszaki egyetemre járt, és idén májusig az angliai Coventry egyetemén tanult. Foci- és popzene rajongó.

Hétfőn éjjel bejött Londonba és autójával órákon át körözött a belvárosban, talán azt kereste, hol hajthatna emberek közé. Másnap eeggel 7 óra 40 perckor gázolta el a járókelőket és a kerékpárosokat a Parlamentnél. Súlyos sérülést egyikük sem szenvedett.

Lehetséges, hogy Khater a tavaly márciusi autós merényletet akarta megismételni, amelynek a tettese halálra gázolt négy embert, majd a Parlament kapujánál késsel leszúrt egy rendőrnőt. Őt akkor lelőtte az őrség. Ezután építették ki az épületet védő acél és beton kordonrendszert.

Salih Khater szudáni földműves családból származik. Eljárt a birminghami szudániak törzskávéházába, csendes, magának való fiatalembernek ismerték. Kihallgatása folyik. A rendőrség Birminghamben és Nottinghamben nyomoz. A brit elhárítás jelenleg 676 terrorgyanús ügyben folytat eljárást.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×