eur:
392.41
usd:
365.88
bux:
66651.92
2024. április 25. csütörtök Márk
Isztambul, 2018. május 18.Recep Tayyip Erdogan török államfő egy isztambuli nagygyűlésen, amelyet a palesztin nép mellett tartottak 2018. május 18-án. Az amerikai nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe való 2018. május 14-i áthelyezése ellen tüntetők közül az izraeli biztonsági erők legalább 60 embert agyonlőttek és  több mint 2700-at megsebesítettek a Gázai övezet határán zajló összecsapásokban. (MTI/EPA/Tolga Bozoglu)
Nyitókép: TOLGA BOZOGLU

A török "akcióterv" ellenére esik a líra, aggódnak a piacok

Recep Tayyip Erdogan elnök „akcióterve” ellenére a piacok továbbra is aggodalommal tekintenek a pénzügyi válság felé haladó Törökországra. A helyzet a nemzetközi tőzsdéken is érződik és tovább zuhant a nemzeti valuta, a líra árfolyama.

A kérdés most az: a török gazdasági bajok magukkal rántják-e a világgazdaságot?

Az év során már több, mint negyven százalékkal meggyengült török líra rekordmélységbe zuhant más valutákkal szemben, miközben

az ankarai kormány „akciótervet” hirdetett a helyzet stabilizálására.

„Intézményeink minden szükséges lépést megtesznek a piaci helyzet megkönnyítésére” - fogalmazott Berat Albayrak pénzügyminiszter, aki szerint a „terv” a valutaromlás által érintett bankok, valamint a kis- és közepes méretű vállalkozások megmentésére összpontosít.

Közben azonban esik a líra, bár egy időre magára talált, amikor a török központi bank lehetővé tette a többi banknak, hogy csökkentsék biztonsági tartalékaikat.

A piacok aggodalommal figyelik, hogy vajon a jelentős hatalmi jogköröket összefogó Recep Tayyip Erdogan elnök képes lesz-e nyugodtabb vizekre kormányozni a török gazdaságot és megfékezni az elszabadult inflációt.

Az aggodalmakat csak fokozza a NATO-szövetséges Egyesült Államokkal elmérgesedett viszony.

Miközben Erdogan a két évvel ezelőtti puccskísérlet támogatásával vádolja Washingtont, és emiatt őrizetben tart egy amerikai hittérítőt, Donald Trump amerikai elnök büntetővámokat vetett ki török termékekre.

Attól tartva, hogy a válság elterjedhet, az ázsiai tőzsdéken masszív veszteségekkel nyitottak a papírok, és eladás indult meg az európai piacokon is.

A török líra, amely 2018 legrosszabban teljesítő valutája,

az év eleje óta már 45 százalékot veszített értékéből a dollárral szemben.

Erdogan elnök pénteken arra sürgette honfitársait, hogy hazafias tettel váltsák lírára a felhalmozott dollárjaikat és aranyukat, így mentsék meg a nemzeti valutát. Közben Donald Trump megduplázta a török alumíniumra és acélra kivetett védővámokat, amivel közvetlen nyomás alá helyezte a török fizetőeszközt.

Közben szakértők kételkedve figyelik Erdogan pénzpolitikai lépéseit – az elnök unortodox módon azzal számol, hogy a kamatlábak csökkentésével tudja megfékezni az általa „minden gonosz anyjának” nevezett inflációt – írja a Telegraph című lap.

Szakértők szerint viszont éppenséggel 10-15 százalékos kamatlábemelés stabilizálhatná a lírát, és felvetették azt is, hogy megszorításokra lenne szükség.

A török helyzet már lassan kezdi éreztetni hatását külföldön, különösen a magas hozamú, feltörekvő valuták körében – az orosz rubel például két százalékot, a dél-afrikai rand pedig hét százalékot veszített értékéből.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×