eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Isztambul, 2018. augusztus 13.Török lírát számol egy isztambuli pénzváltó alkalmazottja 2018. augusztus 13-án. Berat Albayrak török pénzügyminiszter ezen a napon gyors és hatékony intézkedéscsomagot jelentett be a lira árfolyamesésének megállítására. (MTI/EPA/Erdem Sahin)
Nyitókép: (MTI/EPA/Erdem Sahin

Kétségbeesetten mentik a lírát

A török vezetés csak lassítani tudja az elmúlt napok viharos pénzpiaci eseményeit, így a líra értékvesztését is - vélekedett az IndoRádióban Korányi G. Tamás szakértő. Szerinte több strukturális problémával is küld az ország, és az alapkamat emelése helyett pedig más, a gazdaságot hűtő monetáris intézkedéssel élhetnek.

Mindenki várja, hogy a mai sajtótájékoztatón a pénzügyminiszter, aki Erdogan veje, előáll valami igazi megoldási javaslattal. Pár napja még mindenki eladta a lírát - egy dollárért több, mint hét lírát kellet adni - de most már mindenki veszi - most a legfrissebb ár 5,70, ami majdnem a július végi 5,40-es szint, tehát az előjelek kedvezőek - vélekedett a pénzpiaci eseményekről Korányi G. Tamás tőzsdei szakértő.

"Az ilyen visszapattanások mindig nagyon gyorsak, nagyon sokan sarcolták a lírát, és ezek most egyszerre kénytelenek zárni, emiatt gyors a líra felmenetele, de majd meglátjuk mit hoz a mai nap, egyelőre ez így nagyon jó" - tette hozzá a szakértő.

Kamatváltoztatás, gazdaságpolitika, politikai változás - mi lehet a megoldás?

A szakértő szerint mindhárom elem magában hordozza a megoldást.

Erdogan népszerűsége abban rejlik, hogy lent tartja a kamatokat (17,5%), ami a török inflációhoz képest elég alacsony, de rövid távon most kamatot kellene emelni a helyzet kezelésére - vélte Korányi G. Tamás.

Mint mondta, a másik fontos intézkedés az volt, hogy a kamatszintet - amit a török jegybank egy napos líralikviditásra nyújt a bankoknak - felvitte másfél százalékkal az alapkamat fölött 19,25-re, ezt valószínűleg tovább fogják emelni.

A kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad, az alapkamat megmarad alacsonyan, de szűkítik a líralikviditást, ezáltal pénzt vonnak ki a gazdaságból, viszont ezt jóval magasabb kamattal lehet elérni, és ezt meg is teszik - mondta a szakértő.

Korányi G. Tamás kifejtette: több strukturális problémával is küld az ország: nagy az importarány, a török vállalatok eladósodottsága fele részben dollárban és euróban áll fenn. A törökök átéltek már hiperinflációt a 90-es években.

Az OTP-t is érintette

Pedig nincs is török bankja, csak majdnem lett egyszer, de szerencsére az OTP nem ment be a török piacra - mondta a szakértő.

"Az OTP egy európai fejlődő piaci bank, amely a mérlegeit forintban vezeti, ebből következően ha a fejlődő valuták rosszul állnak, a forintot is inkább eladják, ami az elmúlt napokban is történt. Az európai bankrendszert a török összeomlást komoly kockázatként érintené, akkor logikus, hogy az OTP-t is inkább eladták" - összegezte Korányi G. Tamás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×