eur:
392.51
usd:
365.96
bux:
66789.64
2024. április 25. csütörtök Márk
Varsó, 2018. május 28.Jens Stoltenberg NATO-főtitkár felszólal a NATO Parlamenti Közgyűlése 64. tavaszi ülésszakának plenáris ülésén a varsói parlamentben 2018. május 28-én. A május 25-én kezdődött varsói ülésszakon 29 tagállam, 16 partnerország és 8 megfigyelő ország képviselői vesznek részt. (MTI/EPA/Pawel Supernak)
Nyitókép: Pawel Supernak

A NATO-főtitkár oldhatná meg a magyar-ukrán vitát

A NATO-főtitkár avatkozzon be a magyar-ukrán vitába – sürgette a lengyel külügyminiszter. Ahogy fogalmazott, családi vitáról van szó, és egy harmadik félnek kellene segítenie.

„Magyarország blokkolja Ukrajna euroatlanti integrációját” – fogalmaz az Unian ukrán hírügynökség Budapestnek az ukrán oktatási törvény nemzetiségi nyelvhasználatra vonatkozó része miatt a NATO-n belül is hangoztatott kritikus véleményére és magatartására is utalva. Ennek kapcsán idézi Jacek Czaputowicz lengyel külügyminisztert, aki szerint Jens Stoltenberg NATO-főtitkárnak kellene beavatkoznia, hogy segítse rendezni a helyzetet.

„Szerintem ez olyan, mint egy családi vita, tanulmányozni kell, és egy olyan javaslattal előállni, ami eloszlat minden kétséget.

Talán egy harmadik fél, például a NATO-főtitkár segíthet. Neki megvannak az eszközei a probléma megoldására” – mondta. A lengyel külügyminiszter közölte, hogy már tárgyalt a kérdésről magyar kollégájával, Szíjjártó Péterrel. „Remélem, hogy ezeket a kétségeket el lehet oszlatni, mert a célunk az, hogy megőrizzük Ukrajna területi egységét, szuverenitását és függetlenségét” – mondta a lengyel diplomácia vezetője.

A lengyel kormány ugyan sok kérdésben közel áll Magyarországhoz az európai uniós politika kapcsán, de a NATO Oroszországgal szemben álló keleti szárnyának egyik leglelkesebb tagja.

Az Ukrajnával szembeni magyar magatartást bírálta Litvánia és a befolyásos ukrán diaszpórával rendelkező Kanada is. Azt vetik Magyarország szemére, hogy áprilisban már harmadszor akadályozta meg vétójával a NATO-Ukrajna Bizottság ülését.

Szijjártó Péter korábban jelezte:

Budapest azt akarja, hogy Ukrajna módosítsa a magyar nyelvhasználatot az ukrán oktatási rendszerben korlátozó törvényt és halassza 2023-ra annak bevezetését.

Máskülönben Magyarország minden, Ukrajna számára fontos európai uniós és NATO tanácskozást blokkolni fog.

Maga Stoltenberg főtitkár arra utaló megjegyzést tett Varsóban, hogy mennyire fontos a NATO számára az Ukrajnával fenntartott viszony. Hétfőn arról beszélt, hogy a szövetség „nagyon szoros kapcsolatban áll Ukrajnával, és rendszeres találkozókat tart az ország vezetésével, így Porosenko elnökkel és Klimkin miniszterelnökkel”. „A NATO erős politikai és gyakorlati támogatást nyújt Ukrajnának, mert Ukrajna nagyon értékes partner” – mondta.

Emellett úgy fogalmazott, tisztában van azzal, hogy „a NATO-szövetséges Magyarország ellenkezése miatt milyen kihívás akadályozza a NATO-Ukrajna Bizottság miniszteri szintű ülésének összehívását. Arra sürgetem Ukrajnát és Magyarországot, hogy találjanak megoldást a kérdésre. Itt arról van szó, hogy össze kell egyeztetni a kisebbségek jogát nyelvük használatára az állam legitim jogával arra, hogy az országban élő népek beszéljék az államnyelvet. Ezt a problémát sok országban láttam és lehetséges megtalálni az egyensúlyt” – állította.

A nyelvhasználat kérdése vitát váltott ki a NATO-tag Lettországban is, ahol nemrég iktatták törvénybe, hogy a középiskolákban 2019-től az eddigiekkel szemben kizárólag az államnyelven kell zajlania az oktatásnak. A lépés az orosz nyelven oktató iskolák és az orosz kisebbség egy részének heves ellenkezését váltotta ki.

Vitát váltott ki egy a nyelvhasználati kihágások jelentésére tervezett okostelefonos alkalmazás is. Míg lett nacionalista politikusok üdvözölték a „nyelvőr” programot, addig mások bírálták azt. „Ezt az appot a nemzeti kisebbségek megalázására találták ki” – írta egy felhasználó a Google Play áruházban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×