eur:
395.08
usd:
365.93
bux:
65340.3
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Mennyit fizessen II. Erzsébet a Buckingham-palota tatarozásáért?

Eddig több mint 140 ezer aláírás gyűlt össze azon az online petíción, amit egy üzletember kezdeményezett, követelve, hogy a londoni királyi lakhely, a Buckingham-palota felújításához nagyobb arányban járuljon hozzá II. Ezsébet, hiszen az uralkodónak nagy vagyona és jövedelme van.

Tíz éves terv készült a javításokra, vezetékcserékre, s a költség csillagászati összeg: forintra átszámítva 133 milliárd. Mennyit fizessen ebből az állam és mennyit a királyi család?

Az a helyzet, hogy a Buckingham-palota és a még annál is hatalmasabb Windsori kastély nem a királynő tulajdona, hanem az országé, amely lakhelyül kínálja ezeket a pompás építményeket az uralkodóinak.

A királynő az államtól külön nagy összegű évenkénti ellátmányt kap abból a célból, hogy utazhasson, megfizesse a saját maga és lakóhelyei őrizetét, továbbá állja a felmerülő javítási költségeket.

De a 133 milliárd forintnak megfelelő felújítási költség nagy teher, még tíz évre elosztva és egy nagyon gazdag családnak is. Itt megjegyezhetjük, hogy II. Erzsébet elmúlt kilencven éves, kérdés, megéri-e a palota-újjáépítés végét, bár lehet, hogy igen, hiszen az édesanyja élete százkettedik évében hunyt el.

A királynő nem a leggazdagabb brit. A Sunday Times listája szerint 302. a sorban, és a magánvagyona csak megközelíti a Buckingham-palota felújításához szükséges végösszeget.

A petíció kezdeményezői és aláírói azt nehezményezik, hogy míg az állam jórészt fedezi a renoválást, egyidejűleg felemelték a királynő évi ellátmányának összegét, arra hivatkozva, hogy hozzá kell járulnia a felmerülő költségekhez. Éppen most történik ilyesmi, amikor a kormány költségvetési takarékosságot hirdetett, mert bajban van az általános egészségügyi ellátórendszer és a tanügy.

"Adjon el a királynő néhány festményt vagy néhány ékszert, mindjárt megoldható a számlák kifizetése" - mondják az elégedetlenkedők.

A királyi család műgyűjteménye hallatlanul gazdag, és II. Erzsébetnek káprázatos ékszerei vannak. Nem a Tower páncéltermében mindenki által megtekinthető koronaékszerek - például a Koh-i-noor gyémánttal ékes királyi korona -, hanem a saját diadémjai, brossai, láncai, melyekből háromszáz ékszerészeti műremek. Tíz diadém közül választhat, melyiket illessze a fejére, ha ki kell öltöznie. Az egyiken a 94 és fél karátos, körte alakú Cullinan gyémánt díszeleg.

Ami a festményeket illeti, csak Canalettóból ötven található a királyi kollekcióban, továbbá Rembrandt, Tiziano, Rubens művei, Leonardo da Vinci és Michelangelo rajzai, a csodás Vermeer: a "Hölgy a csembalónál". Holbein egyenesen udvari portretista volt VIII. Henrik alkalmazásában.

Néhány milliós értékű kisebb ékszert vagy jelentéktelenebb festményt tehát eladhatna II. Erzsébet, ha anyagilag megszorul. De az ellátmánya emeléséről bizonyára másként gondolkodik. Hiszen ez a királyi földbirtokok és királyi bérbe adott ingatlanok - közöttük egész londoni utcák - jövedelméből származik annak a 15 százaléka.

Tekintettel a palotafelújításra, most ideiglenesen valamivel magasabb összeg. Ez se az adófizetők pénze - gondolhatja Erzsébet királynő, aki egyébként maga is adót fizet a jövedelme után.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×