eur:
395.65
usd:
372.03
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

A szlovákok többsége inkább oroszbarát, mint Amerika-párti

A szlovákok többsége inkább oroszbarát, mint Amerika-párti. A Közéleti Kérdések Intézetének visegrádi négyeket vizsgáló felméréséből kiderül, Washingtonban a legkevésbé Szlovákia, a leginkább Lengyelország lakossága bízik meg, míg Moszkvára a leginkább éppen Szlovákia, a legkevésbé pedig Lengyelország lakossága tekint bizalommal.

A Közéleti Kérdések Intézete nevet viselő társadalomkutató intézet szerteágazó felmérést készített a visegrádi négyek egymás közti kapcsolatairól, valamint Szlovákia, Csehország, Magyarország és Lengyelország polgárainak nagyhatalmakhoz fűződő viszonyáról is.

A vizsgált eredmények arra utalnak, hogy a visegrádi négyeken belül a kölcsönös bizalom a lakosság tekintetében Csehország és Szlovákia kapcsolatában a leginkább szembetűnő. „A V4-en belüli kapcsolatok erősek. A legszilárdabb a kötődés a két testvérnemzet, a cseh és a szlovák között, de egyre inkább erősödnek a szlovák-magyar kapcsolatok is” – tájékoztatott Oľga Gyárfášová, az intézet munkatársa.

A felmérés rámutat, hogy a visegrádi országok igencsak különböznek az Amerikai Egyesült Államokhoz és Oroszországhoz való hozzáállásukban is, annak ellenére, hogy mind a négyen a NATO tagjai. A keleti nagyhatalom iránt Szlovákiában a legerősebb a bizalom, 31 százalékos. Csehországban 17, Magyarországon 16, Lengyelországban mindössze 9 százalék. „Lengyelországban az Oroszországgal szemben érzett bizalmatlanságnak mély történelmi gyökerei vannak” – mondta Gyarfášová,

A szlovákok oroszpártiságában közrejátszhattak a nemzetébresztő Ľudovít Štúr-mozgalom 19. századbeli ruszofil üzenetei, ill., hogy a kommunista rezsim alatt komoly fejlődésen esett át a szlovák mezőgazdaság. Az USA iránti bizalom a négy ország közül egyedül Szlovákiában alacsonyabb (27%) az Oroszország iránti bizalomnál.

A kutatás ezen kívül arra is fényt derített, hogy a visegrádi együttműködést Szlovákiában tartják a legtöbben hasznosnak, a többi országban jóval kevesebben vannak így ezzel. Számszerűsítve: Szlovákiában a lakosság 70, Csehországban 50, Magyarországon 43, Lengyelországban pedig 41 százaléka mondja azt, hogy előnyös a négy állam együttműködése. Mind a négy tagország lakossága elsősorban a kölcsönös gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok elmélyítését tartja szem előtt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×