eur:
389.63
usd:
361.96
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Hat éve húzzák a döntést: jogos volt-e az iraki háború?

A iraki beavatkozás óriási tömegtiltakozást váltott ki Angliában, és felmerült a kérdés: jogosan vitte-e hadba Tony Blair miniszterelnök a brit katonákat. 2009-ben a kormány független vizsgálóbizottságot állított fel Sir John Chilcot nyugalmazott diplomata elnökletével, a testület azonban hat éve képtelen eljutni a jelentéstételig. Az Irakban elesett angol katonák szülei tudni szeretnék, hogy igazságos háborúban haltak-e meg a fiaik, ezért jogi lépésekkel fenyegetik a vizsgálóbizottság tagjait.

A Szaddam Husszein iraki rezsimje ellen megindított amerikai és brit háború jogossága körül támadtak kételyek, Tony Blair miniszterelnök nem volt hajlandó feltárni bizonyos dossziék tartalmát, és ma sem oldja fel a George W. Bush amerikai elnökkel folytatott telefonbeszélgetéseinek titkosságát. Annak idején arról is folyt találgatás, hogy az a vegyifegyver-szakértő, aki váltig állította, hogy az iraki diktátornak nincs veszélyes vegyifegyver arzenálja, valóban öngyilkos lett-e, vagy meggyilkolta a titkosszolgálat?

Az már bizonyos, hogy öngyilkosságról volt szó. De más tényezők nyilvánosságra hozatalára hat éve hiába vár a világ, és hiába várnak az Irakban elesett brit katonák szülei is, akik panaszukkal David Cameron miniszterelnököt ostromolják. A kormányfő azonban nem szólhat bele a független bizottság munkájába.

Most mindössze sürgetni tudta Sir John Chilcot testületét, mégpedig keresetlen szavakkal: "Get on with it!" azaz "Gyerünk,gyerünk!" - üzente egy hét végi rádió-interjú alkalmával. Minden mástól eltekintve a vizsgálat költségei immár 10 millió fontra rúgnak, ami mintegy közel négy és fél milliárd forintnak felel meg.

A Chilcot Bizottság eleinte megfelelően működött: maga elé idézte Tony Blair leköszönt miniszterelnököt épp úgy, mint Sir John Scarlett kémfőnököt. Ám hamarosan kiderült, hogy az úgynevezett Maxwellizációs eljárási módszert kívánják alkalmazni, azaz minden felelős személynek alkalmat adjnak, hogy a jogsértési gyanúsítás elhárítása végett, indokolja akkori lépéseit. Emiatt nyúlik a vizsgálat, mint a rétestészta.

Arról másfél éve döntöttek, hogy a választás előtt nem tesz jelentést a Chilcot Bizottság, mert ez esetleg befolyásolhatná a Munkáspárt támogatottságát. De a Munkáspárt azóta már elvesztette a választást, tehát felmerül a gyanú, hogy a késlekedésnek mesterséges okai vannak. Már a biztosság összetétele sem tetszik mindenkinek, szerepel benne például Sir Martin Gilbert történész professzor, aki az iraki háború idején azt nyilatkozta, hogy a történelem úgy fog majd emlékezni a Szaddam Husszeint elsöprő Tony Blair-re, mint a Hitler legyőző Winston Churchillre.

Közben Hollandiában, az ottani legfelső bíróság nyugalmazott elnöke vezetésével ült össze bizottság az iraki beavatkozás kivizsgálására, és a holland testület megállapítása szerint az iraki háború megindítása a nemzetközi jog megsértése volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×