eur:
389.68
usd:
362.02
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Athénban ünnepeltek, Brüsszel sajnálkozik

A görög választók a vasárnapi népszavazáson határozottan elutasították az ország hitelezői által megfogalmazott feltételeket a már lejárt pénzügyi mentőcsomagról. Ciprasz miniszterelnök most azt mondja: új tárgyalásokat kezd az adósságról, ám a külföldi partnerek szeretnék elkerülni.

Athénban, a parlament előtti Szintagma téren tömegek ünnepeltek, Brüsszelben az Eurozóna pénzügyminiszterei sajnálkoztak.

A Ciprasz miniszterelnök által kiírt népszavazáson az esti adatok szerint a görögök közel 61 és fél százaléka utasította el, míg több, mint 38 és fél százalékuk elfogadta a hitelezők programját arról, hogy milyen feltételek mellett adnának kedvezményes hiteleket az országnak, amelyekből tovább tudná törleszteni adósságát.

Ohi, Ohi, azaz nem, nem - kiabálták a nemzeti zászlót lengető ünneplők Athénben, miközben Alekszisz Ciprasz miniszterelnök, - aki arra sürgette honfitársait, hogy szavazzanak nemmel - a demokrácia győzelméről és az európai történelem fényes napjáról beszélt a televízióban.

A baloldali radikális Sziriza párt által öt hónapja vezetett kormány úgy állította be az eseményeket, hogy a külföldi hitelezők "megpróbálták zsarolni a görög népet".

Varufakisz pénzügyminiszter pedig a voks előtt egyenesen terroristának nevezte a hitelezőket. A szavazás után Varufakisz egy egyszerű pólóban állt a nyilvánosság elé és megismételte, hogy a hitelezők "meg akarták alázni a görögöket".

Az ünneplő tömegben sokan elmondták: elegük lett az öt éve tartó megszorításokból, amelyek szegénysorba taszítottak embereket

Már európai országokban, - ahol az adófizetők pénzéből adtak eddig olcsó hiteleket a görög kormányoknak, hogy azok törlesszék a csillagászati méretű adósságot - ugyanakkor a közvéleménynek kezd elege lenni a Sziriza-kabinet taktikájából.

Az eurót használó államok pénzügyminiszteri csoportja "sajnálatosnak" nevezte a népszavazás eredményt és rendkívüli tanácskozást hívott össze keddre.

A lengyel miniszterelnök azt mondta: ha a "nem" tábor győz, csak egy út létezik: Görögországnak ki kell lépnie a valutaunióból. Finnország is azok között volt, akik nem akartak engedni a görögöknek.

Schauble német pénzügyminiszter pedig úgy látja: az euroövezet erősebb lenne a görögök nélkül. Schauble megerősítésként láthatja azt, hogy a görög népszavazás eredménye után az euró árfolyama megindult lefelé a lejtőn.

A görög kormány közben harcosan ragaszkodik ahhoz, hogy fenntartsa tagságát a Valutaunióban.

Angela Merkel német kancellár ma tárgyal Francois Hollande francia elnökkel a helyzetről és az Európai Központi Bank is ma elemzi a helyzetet. Az EKB döntése a görög bankoknak nyújtott rendkívüli segély lehetséges felfüggesztéséről sorozatos bankcsődökhöz és így az eurozónából való kilépéshez, azaz a Grexithez vezethet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×