eur:
389.65
usd:
361.83
bux:
68487.11
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Ciprasz máris kiosztotta az EU-t

Az EU külpolitikájának bírálatával lepte meg partnereit az új görög miniszterelnök. A radikális baloldali Alekszisz Ciprasz az Oroszország ellen tervezett új szankciókat kifogásolta és azt állította: Athénnek nem adtak beleszólást a kérdésbe.

Alekszisz Ciprasz gyorsan kimutatta a foga fehérjét. Új kormánya még a hivatali eskü letételére készült, de máris élesen bírálta az EU újabb Moszkva-ellenes lépéseit.

A radikális Szirizát választási győzelemre vezető Ciprasz szerint nem konzultáltak velük az EU vezetők közös nyilatkozatáról, amelyben új szankciókkal fenyegetik Moszkvát a kelet-ukrajnai lázadók támogatása miatt.

"Nem beszélték meg velünk és nem értünk egyet a tartalmával" - üzenték az új athéni vezetők.

Nikosz Kociasz új görög külügyminiszter szerint az ország "kemény tárgyalásokat" folytat a Moszkva elleni új szankciókról. "Egyes országok az EU-szabályokat kijátszva kész tények elé akartak állítani bennünket. Ezt nem fogadjuk el" - mondta.

"Ha azt hiszik, hogy az adósság miatt Görögország feladja szuverenitását és hogy aktív szerepet vállaljon az európai politikában, az rosszul hiszik" - tette hozzá.

Görögország ugyanakkor NATO-tag is és Victoria Nuland, az Egyesült Államok európai ügyekkel foglalkozó, korábban botrányt kavart államtitkára épp most figyelmeztetett: össze kell tartani és a szövetségeseknek gyorsan parancsnoki központokat kell létrehozniuk az Ukrajnával határos országokban. "Vannak szövetségesek, aki ki akarnak hátrálni, de mindenkinek minden tőle telhetőt meg kell tennie" - figyelmeztetett.

Ciprasz később bemutatta 40 fős kabinetjét, aminek összetétele arra utal: komolyan gondolja, hogy szembeszáll a nemzetközi hitelezőkkel, köztük Brüsszellel.

Janisz Varufakisz, az unortodox nézeteiről ismert új pénzügyminiszter például közölte: nem tárgyalnak többet az úgynevezett hitelezői Trojkával, hanem másokkal folytatják a tanácskozásokat.

A meggyőződéses ateista Ciprasz, aki furcsa koalícióra lépett a vallásos-nacionalista és bevándorlásellenes Független Görögök pártjával, két ceremóniát rendezett kormánya beiktatására. Az egyiken az ő pártjának emberei az államelnök előtt, a másikon, a nacionalista Független Görögök egy vallásos ünnepségen tették le a hivatali esküt.

Ciprasz 10 hagyományos minisztériumot és 4, több feladatkört összefogó "szuperminisztériumot" hozott létre. A fejlesztési tárca például magában foglalja a turizmust, közlekedést és hajózást - a legerősebb görög ágazatokat. Az egészségügyi minisztériumot első ízben egy vak politikus vezeti.

Az energia-, ipar- és környezetvédelmi politikát felügyelő szuperminisztérium élére pedig a Sziriza balszárnyának egy olyan képviselője került, aki elutasított bármilyen kompromisszumot a nemzetközi hitelezőkkel. Dimitrisz Keridisz, a Panteion Egyetem politológusa szerint az új kormány "unortodox közgazdászai és a neo-sztálinisták nem tudják, hogyan kell tárgyalni Európával. Ez konfrontációhoz vezethet, de lehet, hogy Ciprasz épp ezt akarja" - mondta a Guardian brit lapnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×