eur:
389.65
usd:
361.83
bux:
68487.11
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Részben teljesült csak Putyin álma

Oroszország, Belarusz és Kazahsztán létrehozta az úgynevezett Eurázsiai Gazdasági Uniót - ám Vlagyimir Putyin orosz elnök számára csalódás, hogy Ukrajnát nem láthatja a szervezet soraiban. Az unió az EU, az Egyesült Államok és Kína riválisa szeretne lenni.

A kazah fővárosban, Asztanában pecsételték meg az új gazdasági szövetség, az Eurázsiai Gazdasági Unió létrejöttét - Vlagyimir Putyin orosz, Nurszultan Nazarbajev kazah és Alekszander Lukasenko belorusz elnök részvételével.

Bár Putyin tagadja, hogy bármilyen formában fel kívánná támasztani a Szovjetuniót, három, nagy területet átfogó volt tagköztársaságot sikerült most egy szervezetben tömörítenie.

Elképzelését - hogy az Eurázsiai Unióban látja majd Ukrajnát is - ugyanakkor felülírták az elmúlt hónapok eseményei, melyek során az ukrán tüntetők a Nyugat támogatásával elüldözték Janukovics egykori elnököt.

Oroszország ezt követően elfoglalta és bekebelezte az orosz többségű Krím-félszigetet, Ukrajna oroszajkú részein pedig fegyveres lázadás robbant ki.

Az Eurázsiai Gazdasági Unió létrejöttét már évek óta tervezték, ám a legtöbb volt szovjet tagállam nem érdeklődött a tagság iránt. Az új szervezet motorja a most visszaesésnek indult orosz gazdaság lesz - jegyezte meg a Reuters.

Az új "közös piac" azonban így is 170 millió embert fog össze, évi 2,7 billió dollár GDP-t termel és hatalmas energiakészletekkel rendelkezik.

Putyin azt is demonstrálhatja, hogy a Nyugatnak nem sikerül elszigetelni Moszkvát.

Oroszország, Belorusz és Kazahsztán 2010-ben már vámszövetséget hozott létre. A kapcsolatokat elmélyítő új szerződés értelmében garantálják az árucikkek, szolgáltatások, tőke és a munkaerő szabad mozgását és összehangolják a vezető gazdasági ágazatok működését.

"Ennek a találkozónak korszakos jelentősége van" - jegyezte meg Vlagyimir Putyin az előtte helyet foglaló illetékesek hangos tapsa közepette. A szerződés elmélyíti országaink integrációját de úgy, hogy azok megőrzik teljes körű szuverenitásukat - tette hozzá.

Kazahsztán a tárgyalások során keményen harcolt azért, hogy semmilyen politikai jogot ne adjon fel és elkerülje azt, hogy politikai unió jöjjön létre.

Bár Putyin kerülte a témát, Lukasenko belorusz elnök volt az, aki Ukrajna távolmaradásán sajnálkozott: "Elveszítettük Ukrajnát - túl nagy volt neki a teher, de az ukrán vezetők előbb-utóbb belátják, hogy hol van a boldogság" - mondta.

Lukasenko boldog is lehet. Míg Oroszország és Kazahsztán közösen a világ földgáz-lelőhelyeinek egyötödét és olajkészleteinek 15 százalékát birtokolja, addig a belorusz gazdaság gyengélkedik és a két másik tagállamnak kell majd megtámogatnia.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×