eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Egyre biztosabb, hogy pilótahiba okozta az Air France katasztrófáját

Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy pilótahiba miatt zuhant két évvel ezelőtt az Atlanti-óceánba az Air France Rio de Janeiroból Párizsba tartó AF447-es járata. A Le Figaro című napilap értesülése szerint az Air France hat hónappal a katasztrófa előtt egy belső anyagot adott ki, amely az úgynevezett szélerősségmérési anomáliák esetén követendő utasításokat tartalmazta. A lap úgy tudja, az eddigi adatok arra utalnak, hogy a pilóta nem tartotta be ezeket az irányelveket.

A belső dokumentum egyebek mellett azzal az incidenssel is foglalkozik, amikor a sebesség méréséhez használt Pitot-csövek elfagynak és ennek következtében hibás adatok jelennek meg a műszarfalon. Az áprilisban megtalált feketedobozok által rögzített információk azt mutatták, hogy az AF447-es járat pilótáinak éppen ezzel a jelenséggel kellett megküzdeniük.

Az irányelvek szerint a kézi vezérlést átvevőnek ilyen esetben csak fokozatos és apró kiigazításokat kell végeznie, márpedig a Le Figaro szerint az AF447-est vezető pilóta ennek éppen az ellenkezőjét cselekedte, "brutálisan" megemelve a gép repülési magasságát. Ennek a műveletnek azonban végzetes következményei lehettek, mivel több tényező is a gép "áteséséhez" vezethetett.

Ez azt a jelenséget takarja, amikor a légáramlás leválik a szárnyakról, ennek következtében megszűnik a felhajtóerő és a gép zuhanni kezd. Az átesésnek számos oka lehet, de az AF447-es esetében úgy tűnik, hogy azt részben a túl meredek emelkedés és a nagy magasságban végrehajtott sebességváltozás idézhette elő.

A Le Figaro szerint a gépet vezető pilóta "óriási hibája" az volt, hogy akkor sem hagyta abba az emelkedést, amikor bejelzett az átesés-előrejelző rendszer, holott ebben az esetben lefelé kellett volna nyomnia a gép orrát, hogy a légáramlást visszanyerje. A lap több forrásra hivatkozva mindenesetre azt állítja, hogy a legénység egy pillanatig sem fogta fel, hogy az átesés bekövetkezett és a gép 180 km-es óránkénti sebességgel zuhan az óceán felé.

Az Air France-nál most állítólag azt próbálják megérteni, hogy miképpen hibázhattak ekkorát a pilóták, és ennek érdekében most a legénység korábbi szakmai pályafutását is vizsgálják, kiderítendő, hogy voltak-e hiányosságok a képzésükben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×