eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Martonyi: Összefogásra van szükség, hogy Európa szembenézhessen a kihívásokkal

Martonyi János külügyminiszter kedden Londonban brit kollégájával, William Hague-gel tárgyalt. Előzőleg előadást tartott a Londoni Egyetemen "Európa 2011-ben és az után" címmel.

Martonyi János és William Hague tárgyalásai főként a jövő év elején kezdődő magyar EU-elnökség kérdéseire, valamint az Európai Tanács soron következő ülésére terjedtek ki.

A magyar külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy az uniós költségvetést még idén elfogadják, így ezzel az újévben nem kell foglalkozni. De ha ez a feladat áttolódik a magyar elnökség idejére, akkor a budapesti kormány azon lesz, hogy közvetítő szerepet töltsön be a költségvetés elfogadásában épp úgy, mint a Lisszaboni Egyezményhez érkezett módosító és kiegészítő javaslatok zökkenőmentes megtárgyalásában.

A magyar kormány szeretné, ha ezek a kiegészítések csak néhány mondatra terjednének ki, és nem igényelnének komolyabb "sebészeti beavatkozást".

Szót ejtett a két külügyminiszter az uniós gazdasági kormányzás kérdéseiről is. Martonyi János elmondta brit kollegájának, hogy melyek a magyar nyugdíjrendszer megváltozásának a problémái és hogyan lehetséges ezeket tisztázni a közös gazdaságpolitika keretében.

Egyetértés van a brit és a magyar kormány között az Európai Unió bővítésével kapcsolatban. Eljött az ideje, hogy Horvátországgal befejezzék a csatlakozási tárgyalásokat.

Martonyi János részletezte William Hague számára a magyar költségvetési elképzeléseket, megnyugtatta afelől, hogy a költségvetés szilárd, és a célszámokat tartani fogják.

Martonyi az EP szerepének erősítéséért

A tárgyalásokat megelőzően Martonyi János a London School of Economics nagytermében Európa közvetlen és távolabbi jövőjéről tartott nagy érdeklődéssel kísért előadást.

Mint mondta, a világ bizonyos értelemben kiszámíthatatlanabbá vált. Ennek tudatában kell június végig, a magyar uniós elnökség idején, fontos döntéseket hozni. A véghatározatok bizonyára később születnek meg, de közös erővel kell kialakítani például a mezőgazdasági politikát. A huszonhét tagországnak más és más az európai filozófiája, ezért is fontos, hogy az Európai Parlament szerepe növekedjék.

Új tényezőként a piacok fontosság értékelődött fel, s ezzel egy időben jelentkezett az eladósodás problémája. Hatékony diplomáciára van szükség, hiszen olyan feladat ennek a kérdésnek a megoldása, mintha "macskákat próbálnánk nyájba terelni".

A feladatokat a "3 P" jellemzi, angolul: Poverty, Pollution, Population. (Magyarul talán "3 SZ"-ről beszélhetünk: szegénységről, szennyezésről és szaporodásról.) Ezek olyan kérdések, amelyekre a magyar uniós elnökség idején is összpontosítani kell, így például a roma problémára, amely nem csak Magyarországot érinti. E téren alapvető lehet a foglalkoztatottság és az oktatás.

Mit hoz a jövő? Erre a kérdésre még nem tudjuk a pontos választ, de bizonyos, hogy erős összefogásra van szükség, hogy Európa szembenézhessen a kihívásokkal - mondta londoni előadásában Martonyi János.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×