eur:
389.47
usd:
362.85
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ijesztő adatok a demenciában szenvedőkről

Az egyik legnagyobb német betegbiztosító intézet tanulmánya kimutatta, hogy a társadalom elöregedésével emelkedik az öregkori elbutulásban szenvedők száma is. Az átlagos életkor kitolódásával minden második nőt és harmadik férfit veszélyeztet a gyógyíthatatlan kór.

Az elmúlt évben a nyugdíjas társadalom férfi tagjainak közel fele állandó ápolásra szorult. A nőknél ez a helyzet még rosszabb: 67 százalékuk képtelen ellátni magát. Az egyik legnagyobb betegbiztosító társaság, a Barmer most készült tanulmánya szerint a legtöbben azért szorulnak ápolásra, mert szellemileg leépültek.

A Barmer felmérésből kitűnik az is, hogy a folyamat negatív irányba mutat, mert alig tíz évvel ezelőtt még jóval kevesebb volt az ápoltak száma. Ez elsősorban az életkor fokozatos kitolódásával függ össze. A német nők átlagos életkora már megközelíti a 81 esztendőt, míg a férfiaké alig 74 év.

Alig ötszáz évvel ezelőtt az átlagéletkor ennél bő tíz évvel volt alacsonyabb. Egybehangzó vélemények szerint ez a tendencia gyorsulóban van, és nem kizárható, hogy az évszázad közepén már megközelíti a száz évet is. Mindez azonban együtt jár az időskori elbutulásban szenvedők számának emelkedésével is, ami súlyos terhet ró az aktív társadalomra.

A Barmer betegbiztosító tanulmánya sötét színekben festi a jövőt, rámutat ugyanis arra, hogy idővel minden második idős nőre és harmadik idős férfira öregkori elbutulás vár. Noha a gyógyszergyárak megfeszített erővel folytatják a kutatást a demencia ellenszerének kifejlesztése érdekében, eddig nem sok eredményre jutottak. A kutatásra a betegbiztosítók is jelentős összegeket áldoznak, ugyanis a demenciától szenvedők ellátása évente legalább tízezer euróval többe kerül, mint a szellemileg még frisseké.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×