eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

"Köszönjük, távozunk"

Az átlagbér háromszorosára tartanak igényt a cseh orvosok, különben az év végén felmondják a munkaszerződésüket.

A Hospodárské Noviny című gazdasági napilap értesülése szerint eddig, már több mint 4000 csehországi orvos írta alá azt a nyilatkozatot, amelyben kötelezik magukat arra, hogy az év végén felmondják munkavállalási szerződésüket a kórházakban, ha nem emelik a bérüket.

A "Köszönjük, távozunk" elnevezésű nyilatkozatban szereplő felhívás szerint az orvosok azt akarják, hogy az átlagfizetésük a mindenkori országos átlagbér jelenlegi másfélszereséről a háromszorosára emelkedjen.

Számítások szerint ez azt jelenti, hogy egy kezdő orvos átlagfizetése a mai 18 ezer koronáról mintegy 35 ezerre, azaz több mint 380 ezer forintra emelkedne. A legtapasztaltabb orvosok a mai 38 ezer helyett pedig a jövőben 71 ezer koronát, azaz közel háromnegyed millió forintot keresnének havonta.

A Cseh Orvosi Kamara szerint a követelés teljesítéséhez elég lenne, ha az egészségbiztosítók a mostaninál mintegy hárommilliárd koronával több pénzt juttatnának az egészségügyi rendszerbe a kórházak számára.

A tízmillió lakosú Csehországban jelenleg mintegy 48 ezer orvos dolgozik; ebből mintegy 16 ezren a kórházakban. Leos Heger, az egészségügyi tárca vezetője az orvosi kamara hétvégi kongresszusán kijelentette: ha valósággá válna a legrosszabb forgatókönyv, és az orvosok fele felmondana a kórházakban, akkor ő is kénytelen lenne távozni miniszteri bársonyszékéből.

"Ha mintegy hat-hétezer orvos felmond a kórházakban, akkor nekem valószínűleg le kell mondanom, s valaki másnak kell jönnie a helyemre. Nekem, hogy megőrizem becsületem, el kellene vonulnom valamilyen félreeső helyre, és képletesen főbe kellene lőnöm magam" - jelentette ki Heger, aki az egészségügyben is tervezett megszorító intézkedések ellenére élvezi az orvostársadalom többségének bizalmát.

Korábban már megígérte az orvosoknak, hogy teljesíti egyik régi követelésüket, és 2012-től lehetővé teszi a kétszintű egészségügyi biztosítást. Ugyancsak biztosította az orvosokat arról, hogy az egészségügyi ellátásban folyamatosan emelkedni fog a páciensek önrészesedése, s számos szolgáltatás pénzért lesz megvásárolható.

A cseh orvosok nagy része a külföldi munkavállalást fontolgatja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×