eur:
389.61
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Van valami, aminek még a szén-dioxidnál is rosszabb a hatása

Az északi sarkkör vidékein a földbe fagyott, de a globális felmelegedés miatt egyre gyorsabban felszabaduló metán tovább gyorsíthatja a klímaváltozást. A tudósok és a kormányok korábban jóval kevesebb figyelmet szenteltek a jelenségnek, pedig a metán huszonháromszor erősebb hatású üvegházgáz, mint a szén-dioxid.

Alaszka, Kanada és Szibéria jelentős területeit borítja permafroszt - olyan talajréteg, amely éveken át nem olvad meg. Az éghajlatváltozás miatt azonban a nyári időszakokban a talaj egyre vastagabb rétegei olvadnak ki - és a benne található állati és növényi maradványok oszlása nyomán metángáz szabadul fel. Szibériában a tavak felszínén is metánbuborékokat látni.

A kutatók aggodalmai szerint egyfajta ördögi kör alakulhat ki. A felmelegedés nyomán egyre több metán kerül a légkörbe, amely a szén-dioxidnál huszonháromszor jobban segíti elő a légkör felmelegedését. A melegebb átlaghőmérséklet pedig még több, évszázadokon át megkötött metán felszabadulásával járna.

Szergej Zimov, az északi sarkkörtől 350 kilométerre északra fekvő Cserszkij városban működő kutatóintézet vezetője elkalauzolta a riportereket az egyik olyan tóhoz, amelynek jégtakarója alatt metánbuborékok képződtek. Miután késével léket ütött és meggyújtotta az öngyújtóját, a kiszabaduló gáz is lángra lobbant.

Az ENSZ tagállamai november 29-én, a mexikói Cancúnban ülnek össze, hogy a klímaváltozás elleni közös fellépésről tárgyaljanak. A tavalyi, koppenhágai csúcs kudarca után - mivel ott nem sikerült kötelező érvényű megállapodást kötni az üvegházgázok visszafogásáról - a mostani tanácskozást sem előzi meg optimizmus.

A fejlett és fejlődő országoknak egyelőre gazdasági áldozatokat jelent az éghajlatváltozást lassító lépések bevezetése. A szén-dioxid-emisszió mellett most az északi országokban felszabaduló metán még jobban felszíthatja a vitát arról, hogy ki és mennyire fogja vissza az emissziót, és öljön pénzt a védekezésbe. Mivel a metán felszabadulását nem mérték olyan alaposan, mint a szén-dioxidét, a tudósok egyelőre nem tudják megbecsülni, mennyi juthat a légkörbe az elkövetkező években.

Annyi bizonyos, hogy a sarkvidékek kilenc százalékkal járulnak hozzá az atomszférába jutó metánmennyiséghez. A többi a szemétlerakóhelyekből, a haszonállatok útján és üzemanyag előállítással szabadul fel.

A szibériai és más permafroszt olvadása azzal is jár, hogy a korábban kemény talaj egy évtized alatt akár három-öt métert is süllyedhet. Bár az emberiség nagyobb része nem tudja elképzelni, hogy a fagy birodalmában éljen, azoknak, akiknek ilyen helyen van az otthonuk, a jövőben lehet, hogy el kell vándorolniuk.

A szibériai Kolima folyó partján fekvő Cserszkijben például be kellett zárni az egyik helyi iskolát, mert megsüllyedt az alap, sok helyi út pedig szintén járhatatlanná vált.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×